Our Wedding Path

Daisypath Anniversary tickers

Friday, December 9, 2011

Menjenguk Dentist di Bukit Bintang

Assalammualaikum...

Minggu lepas, ke Dental Clinic(panel MIDA) 

Dentist & Attendant memang peramah & banyak memberi nasihat on penjagaan gigi. Actually melawat Clinic hanya untuk pemeriksaan biasa je. Dah hampir 3 tahun tak ke mana-mana dentist. Alhamdulillah, semua gigi masih dalam keadaan intact, strong & healthy. Cuma biasalah, bila dah lama tak ke dentist, ada a few part yang dah berkarat dgn plak degil..adehh..

Kagum dengan cara Dentist bekerja..berhalus je.
Tak sakit pun or maybe daya tahan sakit agak kuat? sila pilih...
Selama ni tak pernah floss gigi, tapi attendant doc dengan senang hati ajar cara floss gigi.
Thanx Dentist & staff..

Nak share tips yg Dentist bagi dalam cara penjagaan gigi. Kebiasaannya kita akan gosok gigi & berkumur kan? Actually the right steps are ::

credit to google
 1- Floss gigi terlebih dahulu.

thanx Mr gugel
2- Kumur 

google credit
3- Berus gigi

Setakat ni, dah seminggu buat step ni. Betul kata Dentist, berbeza dari banyak aspek. Antaranya bau nafas & kesegaran mulut.. Alhamdulillah.like..like...

So, untuk sesiapa yang nak ke dentist, saya recommend kan Clinic ni. Dari segi kemudahan transport, kualiti & nasihat = sangat-sangat berbaloi. Meskipun tak tahu the exact charges for me that day, still..nak recommend juga. 1st buat appointment dgn Dentist, klik je link pada nama clinic kat atas untuk Dental details. Alright?

"Do you need to floss all of your teeth? "

NO. just the one you want to keep."

Tuesday, December 6, 2011

...

..apiz dah botak..
...sbb Malaysia menang emas dalam sukan bola sepak (Sukan SEA) \(^0^)/

p/s:: thanx ida for reminding me the cause of.. bwahahahahaha

Monday, October 24, 2011

New Baby Born

Alhamdulillah..

Sahabat kami, Omma dD & Khairi baharu je menerima kelahiran putera sulung mereka minggu lepas. InsyaAllah kalau tiada aral melintang, Rabu ni, kami bakal ke sana menjenguk si putera..
Tahniah Omma dD & Khairi

Doa menyambut kelahiran bayi baharu ::

جَعَلَ اللهُ مُبَارَكًا عَلَيْكَ وَعَلَى أُمَّةِ مُحَمَّدٍ
“Semoga Allah menjadikannya sebagai berkah bagimu dan bagi umat Muhammad.” ~aminn

Friday, October 14, 2011

Aduss sakit~ ("~)




Seksanya sakit mlm ni..
Posisi apa sekalipun..perut ni terasa bisa sangat..
air mata je sebagai peneman masa ni..nak kejutkn hubby tp xsampai hati..

kelmarin dia berjaga semalaman smpi ke subuh, bersengkang mata, siapkan kerja..semuanya sbb aku..
Actually rabu ni td, emergency harus ke klinik..dr pg smp tghr..
siapa lg klu bukan dia yg tolong hantar & temankan..
And oleh kerana tu, utk bayar balik ms yg dia guna utk aku tu, dia bjaga utk setelkan kerja2..
Even ptg blk dr klinik, dia turun lg ke office..mlm tu balik rumah smbung lg kerja2 di rumah..dia tdo kejap je..2jam then terus bjaga smpai subuh..
Seriously, terasa terharu dgn sikap caring dia tp rs bersalah sgt2 sbb dah membebankan..
B tau ayg marah stp kali b kt b dah menyusahkan ayg..
still..maafkan b & terima kasih sgt2..


Pagi2 buta ni terfikir nak ke hosp sendiri tp risau kalau2 otw nnt ada mslh jd..
nk ajak ida..xsmpai ht nk gerak plak..dah la dia penat tlg buat keje umah stp hr..sori juga sbb da susahkn awk, da..

So,nk x nk..telan ubat lebih sket, mnum susu panas & tuam je perut..tpksa duduk mmbongkok je dr kol 11 td..semata-mata nk tahan sakit..
klu baring,trasa bisa terjah everywhere beneath the ab-skin..

Ampuni aku ya الله, ku tahu diriku byk bdosa kpdMu..ku sedar sakitku hanya salah satu ujian & pembalasan kecil atas dosa2 selama ini..

Masih ku bsyukur ya الله , kesakitan yg ku tanggung ini meskipun menyeksakan namun ianya juga ku anggap sebagai satu rahmat dariMu..kerana ia membuat aku sentiasa menyedari & menghargai mereka yang sentiasa menyayangiku..alhamdulillah~


- Posted using BlogPress from my iPhone

Monday, October 10, 2011

Hadis Mengenai Qiamat

sumber google


Rasulullah SAW bersabda ::
" Jarak antara diutusnya aku dan qiamat adalah seperti dua ini " sambil menunjukkan jari telunjuk dan jari tengah Baginda, lalu membentangkannya.

~ Hadis riwayat Bukhari & Muslim

Beberapa hadis turut menyatakan ketika Baginda SAW menyatakan perkara tersebut, Baginda merapatkan kedua-dua jari, ada juga yang menyatakan jari Baginda dijarakkan. Wallahu'alam. 
Samada dirapatkan mahupun dijarakkan, ianya masih terlampau dekat.. sama-samalah kita berusaha ke jalan yang menuju syurga Ar-Rahim...InsyaAllah


**tahukah anda bahawa Sindrom keGEMUKan yang melanda pada masa kini juga merupakan salah satu petanda qiamat?(-'o' -) ~ohhhh

Thursday, September 29, 2011

Hectic Dayssssss

Assalammualaikum ..

These past few days has been labeled as 'hectic days' for both of us.

- Assets hunting !@#$%^&* ..grumpy us (--*) ..
- Mama, ain, acu & mia arrived from Kuching & Bintulu  \(^0^)/ best2
- Friends Wedding (^,^)/ congratsss
- Siblings's Convocation (Ain UKM -last tuesday, Ida UMP - next saturday) \(^0^)/ woohoo flying starss..
Congrats for both of u..  Proud with those flying colour grades..
- Hubby's Surprise Birthday Party yesterday ..err..\(^0^)/ best!
- Back from UMP, will be heading north-east to Trengganu.. \(^0^)/ mama's home again
- Works? Piles of 'em..

Pic..? InsyaAllah will be updated later.

UKM - Universiti Kebangsaan Malaysia
UMP - Universiti Malaysia Pahang
UPM - ?? heee Universiti Papa Mama ~ Mia :: uwekk.. hahaha
wat else, ours lah..Univ Putra Malaysia..

Wednesday, September 21, 2011

Him-nae Yen & Apiz..!!

credit to google image
...(''~)...
Dua-tiga hari ni tertekan sgt dgn perkara-perkara untuk penuhi keperluan2 kehidupan. Semuanya utk masa depan yg lebih selesa tapi semuanya berserabut. Biasalah urusan2 first time nak deal mmg lah mcmtu..kan?

Hampir-hampir bercakar manja tp alhamdulillah masih boleh kami bertahan..
Setiap hari ada je persoalan yg menyesakkan minda bersama..

masa di office, penat kumpul2 maklumat..
plan kononnya nak bincang di rumah lepas balik keje 
tapi once bila balik rumah, bila rasa tenang hati tengok satu sama lain..
rasa malas nak bincangkan perkara2 duniawi yg menyesakkan hati & minda ni..
jalankan kewajipan, borak kosong ttg aktiviti fam akan dtg (konvo adik2) & gurau2 je..terus terlena ke pagi..
Kami bersyukur atas nikmat Mu ya Allah..
Tenangkanlah hati kami berdua suami isteri..
Kau berikanlah kebahagiaan di hati kami sehingga ke akhir hayat kami..aminn
Ayat bagi semangat & positif buat kami suami isteri hari ni ialah..
"B honeymoon dgn ayg di syurga nanti je lah ye"

Selamat bertugas semua & happy2 selalu..

* him-nae = bhs korea untuk encourage diri / bertahan / be strong dll.. hehe
**edited
Penjelasan ni dikeluarkan sbb ada yg bertanya kenapa ayat positif tp ttg honeymoon tibe2..
mcmni..lepas kawen hari tu, poket dah kering, nak gi honeymoon kene lah simpan duit dulu..
bila ada simpanan sikit, byklah pulak perkara & pihak yg perlukan duit..
tertangguhlah lagi niat nak honeymoon bulan 10 ni td..
kebelakangan ni plak sibuk dgn keperluan2 utama bg jgkamasa pnjg yg di atas, 
tetiba teringat ttg impian nak pi honeymoon, nampak gayanya haruslah terkuburlah selamanya..
so..tetiba dgn rasa sedih & hiba + terpaksa..keluarlah ayat kt atas td..
~end of a dream with a happy thought..kot.

Tuesday, September 13, 2011

Puasa 6

Assalammualaikum & Salam sejahtera..




jalan otw ke/dari Tganu..cantikkan? tenangnya perasaan..tgkap habes feeling~

Tahniah untuk saudara/i seagama yang telah menyudahkan puasa sunat 6 di bulan Syawal..alhamdulillah rezki kalian untuk melunaskannya..

Walaubagaimanapun, sebelum mula berpuasa 6, ada baiknya digantikan dahulu puasa wajib Ramadhan..

Ini kerana puasa ganti wajib & puasa sunat 6 tidak boleh digabungkan.

Bagi yg masih meragui, bolehlah mencari bahan rujukan selanjutnya..salah satunya ialah blog adik Nurul Aiman binti Ismail

Semoga kita tidak lagi diselubungi kekeliruan lagi..insyaAllah..

Wallahualam & wassalam

Friday, September 9, 2011

Berhentilah sebelum terlewat..


 Hidup ini mudah bila Allah permudahkan segalanya
tapi sebelum itu, 
dahulukan dgn usaha & kemudian tawakal 
serta berdoalah untuk bantuan Allah SWT

Apa sahaja yang kita usahakan, apabila tercapai, maka bersyukurlah & ucapkan
~ Alhamdulillah ~ 

Pabila Allah berikan kekuatan, kesihatan, kegembiraan dan segala rezeki yang engkau inginkan
jangan sesekali kau menidakkannya..
jgn sesekali kau akui ianya terjadi atas kehebatanmu sendiri
kerana semua yang berlaku ialah di atas kehendakNya sahaja

Ketika sihat, kau ungkapkan tidak berupaya & tidak sihat
Ketika bahagia, kau katakan kau bersedih
Ketika kau selesa, kau nyatakan kau kesempitan..

BERHENTI lah..!!
Dustamu merugikan dan mencerminkan peribadi

BERHENTI lah..!!
Kerana engkau seumpama mempertikaikan apa yg Allah kurniakan padamu..

engkau Tamak & Tidak mensyukuri
Astaghfirullahal'adzim

Usah bersikap sedemikian saudara se-Islamku
Sedarlah bahawa apa yg kau ungkapkan, merupakan sebuah doa yang kau sendiri harapkan..

Sematkan di hati bahawa Allah sentiasa memberikan apa yang terbaik buatmu pada waktu yg berdetik itu
percayalah ia sememangnya caturan terbaik yg masih mampu kau pikul

“Sesiapa yang tidak memuhasabah dirinya di dunia, 
maka dia berada di dalam kelalaian”
~ Ibnul Qaiyim

“Tiada seorang Muslim yang menderita kelelahan atau penyakit, atau kesusahan hati, bahkan gangguan yang berupa duri melainkan semua kejadian itu akan berupa penebus dosanya.”
Hadis riwayat Bukhari dan Muslim.

Doa kami ::
Semoga kau terselamat dari dizahirkan segala apa yg telah engkau ungkapkan..
Semoga kita terselamat dari azab api neraka..aminn

~Wassalam~

Tuesday, August 30, 2011

Selamat Hari Raya

Salam Aidilfitri kami ungkapkan..
Maaf dipinta atas segalanya..
termakan,terminum pinta halalkan..
semoga Allah sentiasa mmberkati kalian skeluarga

::HafizAzreen


- Posted using BlogPress from my iPhone

Monday, August 8, 2011

Perbezaan Ramadhan Tahun ni

Alhamdulillah..dah 8 hari umat Islam menyambut Ramadhan..
Ramai orang tanya macamana pengalaman pertama berpuasa sebagai isteri orang..so meh aku explain pnjg lebar sket..divide pada dua masa iaitu masa bujang & dah kahwin. Masa bujang tu kira masa di KL lah ya, kalau di KCH..aktiviti dia berbeza
hmm so meh tengok perbezaan ::

Masa Bersahur
Bujang  :: 
  • Bangun pukul 5pg. 
  • Sahur pun ikut mood, biasanya awal Ramadhan bersahurlah juga..dari tengah bulan ke hujung, x sahur dah la..
  • Kalau bangun sahur, terasa sedih makan sorg2..sebab tu malas nak bangun sahur..
  • Bangun sahur pun, makan magi, biskut..yg mudah2 je..heee
  • Kalau masa cuti bendera, confirm xbangun..layan tidur sampai azan subuh.
Kahwin :: 
  • Bangun pukul 4pg, paling lewat pukul 4.30pg
  • Wajib bangun sahur setiap hari, xkira lah masa suci @ period, still kena bangun untuk prepare makanan..
  • Sekarang ni sahur ramai2 bertemankan ida & of coz suami tercinta..alhamdulillah bahagia~
  • Sahur sekarang, kena prepare yg panas2..kalau x nasi goreng, nasi berlauk, nasi lemak, mee goreng, roti tlo dsb
  • Masa period pun, still kena bangun gak..sbb kene prepare makanan juga..wuu wu cumanya alhamdulillah syukur sangat2..setakat ni, meskipun ada 2,3 hari yg x berapa sihat..masih lagi larat nak prepare makanan sahur..
Tengahari
Bujang ::
  • fikir sepanjang hari nak beli apa masa berbuka nanti
Kahwin::
  • Fikir apa nak masak petang nanti. Ye laa sekarang barang2 mahal, apatah lagi yang dijual kat Bazaar Ramadhan. Rasa xsanggup nak beli dah. Lagipun happy lagi lah kalau masak sendiri untuk juadah berbuka..lagi-lagi yang menyantapnya..suami tersayang..wuu wuu~
Masa Berbuka @ Sungkey
Bujang ::
  • Gi beli makanan kat Bazaar Ramadhan..membazir lagi sbb beli banyak dari yg sepatutnya
  • Berbuka sikit, solat maghrib. Lepas tu baru sambung makan semula.
  • Dulu, selalu berbuka di rumah Mr. Ex-BF tapi kalau penat sgt balik Ampang terus je.
Kahwin ::
  • Balik keje terus masak..heh heh jimat..biasa ida dah siapkan semua, tolong tumis & panaskan je lg..Kalau hujung minggu, baru lah semuanya di take over sendiri..
  • Wajib berbuka dulu baru solat maghrib..
Masa terawih, xde beza..kalau di Kuching, gi ramai2 dgn mama & adik beradik ke Surau Darul Uyuun
Kalau masa di KL(dlu & sekarang), solat sendiri je di rumah..lebih aman & tenang

Hujung minggu
  • Masa bujang, keluar berbuka dgn Mr Ex-BF aka Mr Hubby..buat kerja x berfaedah..dating, buang masa & membazir dgn belanja besar berbuka di luar semata nak berbuka puasa sama..
  • Masa dah kahwin, duduk rumah je & layan aktiviti di rumah je bersama suami. Aktiviti rumah lah..solat jemaah sesama, main game sama2, tengok movie sama2..alhamdulillah jimat & lebih berfaedah..alhamdulillah..
So kesimpulan ? berubahlah sikit mengikut tanggungjawab sedia ada..dah jadi isteri org..wajiblah ubah jadual mcm isteri orang..kalau week days, memang terasa penat sikit sbb siang pun bekerja..ye dak?
kalau nanti dah jadi ibu org? heww heww kena lah ubah semula jadual sebagai ibu org..harapnya Mr Suami bolehlah membantu lebih lagi untuk meringankan beban..boleh x ayg? hehe

Sekarang ni bersyukur sgt, sebab adik ida duk serumah, dia ni ringan tulang sangat2..selalunya dia da banyak tolong siapkan tugasan rumah. Dah namanya duk serumah, haruslah tolong menolong, kalau xde dia, Ramadhan ni maybe agak kelam kabut. Sahur biasanya aku yg handle..Berbuka biasanya dia yg dah sediakan..aku tolong sikit2 je..Thanx ida..kyen btol2 bersyukur dgn bantuan awak tau..huu~

Berbuka petang ni? plan dgn ida, masak ikan goreng, sambal pusuk@ikan bilis & sayur kangkung je. makan bertiga je pun, xperlu banyak2..cukuplah sekadar 2-3 lauk..alhamdulillah..Didiklah iman dengan berwasatiah..Itu yang penting..ohh jap..nak cari ABC kot..huuu mengidammm 2 hari daa..
Gulp~ Images Credit to101Cooking
*rindunya masa berbuka dengan family ramai2 di Kuching..penuh meja bila semua adik beradik ada..kecoh tunggu beduk berbunyi..gembiranya bila terkenang saat itu..tetiba teringatkan bubur pedas Sarawak~

Thursday, August 4, 2011

Berjemaah Sunat Terawih di Masjid bagi Wanita

Masjid Bandaraya Kuching
Sudah 4 hari, Ramadhan menjengah dalam kehidupan kami, 4 hari juga lah merasa nikmat bulan puasa bersama suami tercinta. Tidak dinafikan, Ramadhan merupakan salah satu bulan yang dinantikan kerana terlampau banyak faedah tanpa cagaran telah Allah janjikan buat kita semua hambaNya..Alhamdulillah.. Marilah kita perbanyakkanlah amalan samada sunat mahupun wajib sepanjang Bulan Barakah ini. Insya Allah

Hari ni nak berbicara tentang Solat Jemaah di Masjid. Kalau dah bulan puasa ni, dah tentu kita berebut-rebut ke Masjid untuk mengerjakan Solat Sunat Terawih..Dalam setahun, hanya sebulan kita berpeluang untuk mengerjakannya..apatah lagi kalau memperolehi kesempatan berjemaah di Masjid..Alhamdulillah..Inilah yang dinamakan rezeki-rezeki Allah kurniakan tanpa kita sedari.

Tak Percaya..? Fikirkanlah sejenak..kiranya Allah tidak permudahkan urusan, disempitkan pula masa dan tidak pula kita dikurniakan daya tenaga untuk bersolat jemaah/sendirian setelah seharian berpuasa..mampukah kita mengerjakannya? Sahabat-sahabatku, bersyukurlah pada Allah atas kesemua rezeki ini..Percayalah bahawa semua yg terjadi adalah kehendak Allah SWT & sebab musabab semua kejadian hanya Allah sahaja yang Maha Mengetahui..
Sesungguhnya keadaan-Nya apabila Dia menghendaki sesuatu hanyalah berkata kepadanya: “Jadilah!” maka terjadilah ia.” 
(Surah Yassin : 82)
Kepada yang tidak berkesempatan untuk berjemaah di Masjid pula, tak mengapa. Mungkin ada rahmah disebaliknya, uruskanlah tanggungjawab-tanggungjawab lain, kesemuanya masih lagi menghimpunkan pahala. Sedangkan Rasulullah juga pernah bersolat sunat terawih di rumah. Tidak pula ia diwajibkan untuk kita kerjakan di Masjid. Maka, dirikanlah solat, lakukanlah ibadah mengikut kemampuan & keupayaan serta kelapangan masing-masing..

Tak perlu dipersoalkan berapa tinggi/rendahnya tingkat ganjaran jika hanya bersolat di rumah..terpulang kepada Yang Maha Kuasa untuk menentukannya..Fahami & percayalah..walau sebiji zarah usaha kita ke arah kebaikkan(meskipun hanya dengan niat), InsyaAllah..tidak pernah satu pun terlepas dari pengetahuanNya..Allahu Akbar..

Berbalik kepada topik asal kita iaitu solat jemaah sunat terawih di Masjid untuk para wanita. Seperti yang dinyatakan oleh Ibnu Umar r.a., yang berbunyi ::
Rasulullah S.A.W. bersabda::
Janganlah kamu menegah para wanita keluar ke masjid-masjid, dan (sedangkan) rumah-rumah mereka lebih baik bagi mereka.
(HR Ahmad & Abu Daud)
Berikut merupakan hadis umum yang menggalakkan kita, para wanita, utk turun beramai-ramai ke Masjid bagi mengerjakan solat secara jemaah tidak mengira mana-mana waktu solat sekalipun. Sehinggakan para suami turut ditegah dari melarang kita ke Masjid atas niat bersolat jemaah meskipun solat di rumah itu lebih baik utk kita (para wanita)
..akan tetapi..
 
haruslah kita sama-sama beringat bahawa pemergian kita ke Masjid untuk bersolat itu DILARANG keras oleh Rasulullah S.A.W sekiranya kita (para wanita) memakai wangi-wangian..  
Riwayat Abu Hurairah r.a., yang berbunyi ::

Rasulullah S.A.W. bersabda::
Mana-mana wanita yang memakai dupa (wangian) maka janganlah dia menghadiri sembahyang Isyak bersama kami. 
(HR Muslim, Abu Daud & Al-NasaI) 
 &
Rasulullah S.A.W. bersabda::
Janganlah kamu menegah wanita-wanitamu pergi ke masjid Allah. Dan hendaklah mereka keluar ke masjid tidak memakai bau-bauan.  
(HR Ahmad dan Abu Daud)

Oleh yang demikian, sama-samalah kita menghindari apa yang patut dalam usaha meraih pelbagai ganjaran istimewa yg Allah janjikan sepanjang Ramadhan Al Mubarak ya..InsyaAllah

Pagi tadi terdetik di hati, betapa banyaknya rezeki Allah telah berikan kepada kami suami isteri, secara peribadi mahupun ketika telah berdua tetapi Allah tidak pernah mengharapkan apa-apa sebagai balasan..
Ampunkanlah dosa hambaMu yang terlampau banyak meminta ini & Sesungguhnya kami bersyukur ya Allah atas segala rahmat & rezeki-rezeki yang telah Engkau berikan selama ini..aminn
~ Salam Ramadhan & Selamat Beramal ~


Sunday, July 31, 2011

Kek Apam Beras Berbelang

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Alhamdulillah segarnya pagi sebelum Ramadhan ni..hehe..sejuk angin bersepoi..semalam hujan, rahmat Allah..
Pagi semalam breakfast apam beras. Actually ni kali kedua buat, cubaan pertama menjadi tapi colour yg diletak agak x menarik..hehe so malas nak post di blog. Walaupun kurang menarik colour nya, hubby n adik makan sampai habis just for 2x hidang..hooo mereka ske..

So malam jumaat..sibuk hencot2 jln kt dapur sbb buku lali terseliuh tp bila suami kata suka & nak lagi, kuatkan diri je lah..lagipun resepi dia simple, persiapan cepat & yang penting..MENJADI..hee ske ske..Resepi ni diperolehi dari Kak Rose. Thanx akak, sebab kebanyakkan resepi yang azreen try dari blog akak..semuanya menjadi..thousands like..hehe

Since post gambar hari tu, ramai kawan2 nak resepi..meh layan ::

Kek Apam Beras Belang
Close Up
Bahan-bahan utk loyang 9inci::


4 cawan nasi
4 cawan tepung gandum
4 cawan tepung beras
2 cawan gula putih
5 cawan air suam
2sudu kecil yis (mauripan)
3 jenis pewarna
Cawan yang azreen gunakan utk mengukur
Cara Penyediaan ::

1- Blend nasi dgn air sehingga hancur. Masukkan gula & blend sehingga sebati.
2- Pada bekas lain, campurkan tepung gandum, tepung beras & yis.
3- Masukkan bahan yang diblender tadi. Gaulkan sebati.
4- Biarkan selama 3 jam. Azreen letak dalam oven.sbb situ yg tertutup & x semak kat kaunter
5- Asingkan kepada 3 mangkuk, warnakan each mangkuk menggunakan warna yg dirasakan bersesuaian. kalau nak colour macam dibawah ni, titiskan/taburkan pewarna sedikit sahaja.before this azreen letak mcm nak buat kek lapis..colour nya mak aihh..hehehe terang beb..so utk apam ni..sket je dah ok
Acuan xperlu dialiskan mentega @ tepung..masukkan terus je..
6 - Selepas acuan selesai, kukuskan lebih kurang 30min.
Sebelum dikukus
comelkan? huu hubby kata mcm paddle pop..ida kata comel colour ni..ok cara nak buat belang macam ni..mulakan dgn tuang pada tgh acuan. Then yang seterusnya, tuang pada tengah2 curahan yg pertama tadi. 

e.g :: kalau acuan di atas ni, 1st warna yg azreen letak is hijau, then pada tengah2 bulatan hijau, azreen tuangkan warna kuning, selepas tu yg pink- tuang pada tengah warna kuning. ulang sehingga habis.
**warna hijau xnampak pada acuan atas ni sbb sket sgt tp pada gmbr dibawah ada, jadi berbelang kat tepi..niceee (^,^)/

Make sure air dah menggelegak baru masukkan acuan. Kalau x, bentat..oh bnyknya tips yg azreen pass utk beginner yg sama level mcm diri sndiri..hehe..ye laa..dah namanya kongsi resepi..kongsilah tips2 skali..xde lah sedih kalau barang xmenjadi..tp bagi yg dah expert..sila abaikan..hehe

Utk sebuah senyuman dari suami, hasilnya...
hmmm puas hati
alhamdulillah..nyaman weh..hehe..& seperti biasa..

~ Selamat Mencuba ~

**mood pagi yg sangat segar..layan lagu paramore sambil taip resepi dgn angin yg..wuu sejuuuuuk..nak jenguk hubby kat bilik jap lg..taip cepat2 sekarang...yosh..!! (-_-*) <--apiz; watlah apa2 muka ayg nak..hehe i tetap lap u..mmuahh

Tuesday, July 26, 2011

Diskriminasi @ Perbezaan Cemuhan..@...apa?

Kelmarin sebelum balik, borak-borak dgn Kak An ke topik yg lebih serius tapi make sense..mengenai pembunuhan kejam yang berlaku di Norway, berita lanjut di sini

Kak An :: Yen, perasan x..kalau org Islam yang buat apa-apa, mesti org cakap terrorism tapi kalau orang bukan Islam yang buat, dorg gunakan istilah lain, yang ni 'Pembunuh Kejam'

Sepanjang otw balik rumah, aku fikir je manjang...
Kenapa Islam selalu dipersalahkan apabila berlakunya sesuatu keganasan?  Apabila ada kematian & kebinasaan pada masyarakat luar, tanpa bukti sahih & siasatan lanjut, tuduhan terus dilontarkan pada org Islam??? Kenapa??

Credit to @SkyNews
meh aku besarkan sket ayat di perenggan bawah tu..
…Cops fear Islamist fanatics were out to kill PM Jens Stoltenberg
Witnesses claimed the gun maniac was blond with blue eyes and spoke Norwegian – raising fears that he was a home-grown al-Qaeda convert.

Setelah itu? Apabila terbukti & ternyata lelaki berkenaan bukanlah org Islam malahan dia sangat-sangat membenci Islam. Bloggers & Media-media mula membidas semula. Diantaranya ::
1- Islam Times membidas semula di sini 
2- The Atlantic Wire turut menyiarkan reaksi pihak media setelah kebenaran diketahui di sini

Sesunnguhnya antara tanda-tanda kecil Qiamat itu antaranya ialah banyak dusta dan tidak tepat dalam menyampaikan berita..

Ya Allah, kau serlahkanlah kebenaran yg terlindung di sebalik kejahatan..
kau lindungilah kami di bumi ini dari terpesong & terpengaruh oleh perkara yang tidak benar..aminn

 wallahualam

Monday, July 25, 2011

10 bulan yang lalu...

Suatu petang yg sunyi, terima email dari En. Erfian @ pyan nih..tajuk email dia agak classic sket.. 
9 bulan yang lalu
Dalam terpinga-pinga dengan tajuk email, menerawang je memori...pyan send email bulan lepas, gambar kami berdua di majlis perkahwinan dia..tp terpaksa tulis 10 bulan pada tajuk sbb da terlewat sebulan..adehh..
hmm masa tu kami berdua pun x disatukan lagi..hehe (^,^)  
confirmlah salam tahniah pada pengantin kat bawah ni niatnya termasuklah utk mengambil keberkatan..hehehe..
Salam dengan pengantin..hehe~ amek berkat

Versi serius kami yg xkawen lagi..tp dorg b2 di hadapan senyum bahagia jee ;p.. 
ehh baru tersedar yg pcik kat blkg tumpang serius sama..hehe
Cantiknya pengantin..sama comel, sama lawa..Bagai pinang dibelah dua..huuu
Majlis Akad Nikah mereka berdua diadakan pada 01.10.10, majlis kenduri yang kami kunjungi ni, majlis sebelah isteri iaitu pada 02.10.10 bersempena Ulang Tahun Hari Lahir pyan juga..kiranya perkahwinan ni umpama bday gift lah ye pyan..hee romantik gitu... Manakala majlis di pihak lelaki pula diadakan pada 10.10.10..hehe cantik2 susunan tarikh ko pilih ye pyan.. and utk pengetahuan semua, dari aku kenal pyan sejak tahun 2007 lagi..dia dah lama pasang angan-angan utk jadikan tarikh 10.10.10 tu hari perkahwinan dia..masa tu belum ada awek lagi tp alhamdulillah tercapai juga hasrat ko ye pyan..hehe..

Walaupun panas terik masa tu tapi angin sepoi je bertiup..terasa aman sangat..majlis meriah dengan kehadiran tetamu yang ramai.. berduyun dtg x henti, ditambah lagi dengan makanan yang alhamdulillah..sedaaapppnyee..well, if thats my day, then its already perfect for me..

Yang specialnya, kebetulan pada masa kami berdua sedang menjamu selera, pasangan pengantin dendangkan lagu untuk para hadirin..hehe ske sgt2..ramai yang ngusik..hehe pyan mmg minat menyanyi..masa kenduri Lynn dlu pun dia pernah sampaikan sebuah lagu...hehe..suara dia merdu..kalau MIDA ada event pertandingan karaoke @ majlis yg perlu penyanyi, dia mesti jadi volunteer..Seriously, x pernah rasa kecewa kalau dia dah mula pegang mic..

Mesti ramai yang tertanya-tanya lepas tgk gambar Mr & Mrs Pyan nih..ok..let me explain..Pyan ialah salah seorang pemenang dalam Program Realiti Jangan Lupa Lirik tahun lepas. Isteri pyan pula adik kepada Aida (Juara Gadis Melayu season 1).. Barulah semua akan kata..ooh..patutlah mcm kenal..ye dak? haha
nampak x pyan kt ne?
credit to Murai
-Kembali kepada tajuk utama..-
then tersenyum dan realize..hmm memang banyak perkara yang dah berlaku sejak 9 bulan lalu..terlalu banyak.. 
Bagi pyan..selepas 9 bulan perkahwinan, ni anugerah & amanah besar dari Allah SWT untuk dia sekeluarga..dia terima dengan rasa syukur & bahagia..alhamdulillah..Tahniah Pyan..

  
Baby Erfan Huzayr bersama papa & mama nya..16-06-11
Apapun, kami berdoa agar pyan sekeluarga sentiasa dicucuri rahmat dari Allah SWT dan
Semoga Erfan akan menjadi anak yang soleh & taat kepada kedua ibu bapanya...aminnn

Wednesday, July 20, 2011

Musim Demam Budak-budak

Assalammualaikum & Salam Sejahtera


Dah dua minggu berturut ke Hospital Pusrawi, Wad Ar-Raihan Tingkat 5 di Jalan Tun Razak. Jenguk anak sahabat sepejabat yang demam. Doc maklumkan yang jangkitan kuman pada salur pernafasan & jangkitan kuman dalam darah. Hampir kesemua baby-baby ni mengalami simptom yang sama. So meh layan gambar..

Anak Kak An - Bilik 13

Sayunya muka iman..ciann

Iman dah semakin pulih masa kami gi melawat tapi masih lagi merengek kejap-kejap dan setiap kali mama dia bangun ke tempat lain, dia pandang je dgn sayu.. Masa ni dia lalok sebab nak tidur dah..kadang2 buat mulut sedih ngadu..samada nak menyusu @ bgtau sakit..tapi masa kami sampai tu dia baru je selesai menyusu pun..
Sekarang Kak An masih lagi belum masuk kerja- amik cuti separuh gaji utk jaga dia sepenuh masa. Iman dah discharge tapi masih perlukan perhatian intensif lah juga sbb kena pantau panas badan dia & kena diberi ubat setiap 4 jam.. cian dia..huu

Anak Kak Wanu - Bilik 14

abang~

Kembar Kak Wanu pulak masuk selepas Iman (anak Kak An) discharge..Selain demam, kembar kena campak sekali. Kahak pun kena jolok & disedut so huuu~ agak sedih lah sebab korg sendiri boleh tengok keadaan kembar ni yang tak bermaya. Doc suruh puasakan sebelum sedut kahak..tp yg abang ada masukkan air melalui tiub..(T_T)
adik~
Kembar biasa tidur dgn buai, bila di spital x lena sangatlah tidurnya..sentiasa kena pegang dan dodoikan baru lena..memang dua2 flat hari kami melawat..sedeyyyy...

Berat semua baby & ibu menjaga susut..terasa sayu tgk dorg nangis & sakit..apapun jom sedeqahkan Al Fatihah kepada Roh baby-baby ni semua sama2 supaya lebih cepat sembuh ye..

apaa??? siapa kata xboleh sedeqahkan Fatihah kepada Roh mereka yg masih hidup? siapa cakap xboleh, sila semak dgn para ustaz & ustazah yg terdekat dgn anda..

Satu lagi, tips sebelum menjengah masuk ke alam parenthood..nak simpan cuti2 banyak2..so kalau ..KALAU..bukannya nak tapi kalau lah terjadi apa2 pd kesihatan anak2, boleh apply cuti..huuu
igt tu ayg~ padahal cuti sendiri yg lagi sket..puk!

Monday, July 18, 2011

Memori kecik-kecik dulu

Assalammualaikum wbt..

huu..lamanya xupdate blog..sbb mmg keje bersepah2..x terkejar ke blog da..
balik2 umah..lps buat apa yg wajib, terus lena..ni pun bersyukur adik ida ada tolong kemaskan & buat kerja2 rumah.. 
Ida..Kamsahamida..(^o^)/
Kalau awak xde da...seriusss pengsannnn..

Mgu lepas pesan kat Mr. Shfq kalau dia dapat tolong rembatkan nasi lemak yg Mr.WM jual walau sebungkus dua..huuu masa tu sesi makan cucur sedang berlangsung dgn hubby tercinta..citer kat dia memori daun pisang dlu2..masa sekolah rendah di SRB St Anne Sarikei. Darjah 3 kalau xsilap..tolong mama jual nasi lemak kat skolah..hehe..laku sangat sbb nasi lemak mama buat memang sedappp..hehe..

Hari pertama plan bermula, mama suruh tanyakan kawan2 siapa nak beli nasi lemak & berapa bungkus. Ada dua jenis - 30sen & 50sen. Kalau yang 30sen tu, semua ada cuma telur rebus ¼ je, kalau 50sen, telur rebus ½ biji. Ramai juga kawan2 yang order 50sen, siap pesan datang awal sikit..haha..

Awal pagi pukul 6 terjaga sendiri sebab tercium harumnya bau nasi lemak mama masak..mama dah siap pack nasi lemak utk aku & klong pi jual kat skolah..berjual ni bukan kes abah xcukup duit bagi makan hokayy..makan minum lgsg xpernah kurang..alhamdulillah..tengokla hasilnya..smpai skarang gumuk amat..jual2 ni sbb mama kata dia nak cuba-cuba jual nasi lemak & abah approve..hehe..masa tu abah sporting sgt

Mama bagi lebih 10 pack dari order, manalah tau kot-kot ada member yang x order semalam nak beli..hehe..LICIN..!! happy sgt balik dgn bawak duit..
next day, mama up lagi..pun sama..HABESSS..!! alhamdulillah..setiap hari makin bertambah bil bungkus yg aku bawak ke skolah tp smpai tahap maksima yg aku boleh bawak je la, 75bgks..ye ar masa tu budak kecik lagi..mana larat nak bawak banyak2..hehe..

Byk kenangan dan perasaan yg bercampur baur masa jual2 ni berlangsung..
1- kawan2 yang xpenyabar ::  xsempat nak duduk letak beg pun dah kena serang mcm piranha jumpa makanan...heee..tp honestly..best sgt..

2- Kes aku bengang pada masa kira2 duit kat umah dlu2 tp sekarang tergelak bila teringat semula :: ada yg beli dgn duit 50 sen plastik..hehe..tapi kan..yg peliknya walaupun ada yg tipu bayar dgn duit palsu..duit xpernah kurang..hehe..

3- Rasa sedih :: ada hari yg kami terpaksa bawak balik ke rumah baki yg x terjual..sedih nak bagitau mama x habis jual..huu rasa bersalah jek sbb xdpt habiskan jualan tp mama senyum je..mama kata "xpe..xde rezeki kita.." mama baik sgt..rindunya~

4- Selain tu..pengalaman mendebarkan  :: semasa Cikgu Displin datang ke kelas cari aku..kawan2 yg sibuk membeli, semua lari tempat duduk masing2..yang bukan dari kelas lak, semua duduk di bench depan(tmpt duduk dgr masa cgu ngajar) ramai la plak budak kelas aku masa tu yek..hahahaha

Cgu :: Siapa yang jual nasi lemak? Siapa yang namanya Norazreen?
Aku :: saya cgu.. xjawab masalah plak..
dub dab dub dab je masa ni..ye laa..jualan secara senyap2..masa tu org canteen dok heboh bising marah2 ada org jual nasi lemak..adeehh kecoh ar org kantin ni..
Cgu :: Bgtau mak awak, saya nak sebungkus esok ya. buatkan yang $1..
Aku :: (0.0)  terlopong jek
Cgu :: Awak dengar x ni Azreen? Saya nak yg $1
Aku :: Dengar cgu..
lepas je cgu gi..wuu..semua org pandang aku..huhuhu..dup dap gak..adehh..semua tarik nafas lega..hehehe..lepas tu, ramai pulak cikgu2 yg order..sampailah....

Aktiviti ni terhenti lepas pihak canteen mengamuk sampai suruh Guru Besar hukum siapa yg jual nasi lemak..cumanya Guru besar baik hati..dia x hukum..pesan supaya x jual lagi je..hish..dengki lah org canteen tu..kalau dah tau ada saingan..silalah masak makanan yg lebih menyihatkan dan sedap..huuu..dah la xsedap..mahal plak..hmm ni dlu2 punya citer...hehe..ampun ya sister canteen..

sedih juga sebab xdapat rasa kemeriahan menjual lg lepas tu..tp semuanya masih indah dalam memori daun pisang..thanx utk semua kawan2 & cgu2 yg sudi bli nasi lemak..hehe..korg semua mmg bez..!!

berbalik pada order dgn En.Syfq..huu xsampai opis lagi tp da dpt sms cakap xde da nasi lemak En. WM coz dah habis..apapun next time kita cuba lagi order & beli..nasi lemak dorg jual..fuhh nyum2..heee keciwa utk hari tu..

Bila teringat citer jual nasi lemak ni kan..tetiba muncul la quite a list of friends name from St Anne dari Darjah 1-4..Jackson Fung, Lee Sia, Dyg Suhaila, Abdul Mutalib, Abdul Rahman, Siti Salmah & a chinese girl from my class..couldnt remember her name but still on a flick of memory..she's smiling widely with her cute square hair laughing & talking cheerfully to me..hmm..semuanya samar2..tp i still remember some of their details..hehe

to other friends..its not that i only remember this few person but its way back to far to remember all of you altogether but sure i still remember the moment when my dad took me from school during recess on the day i'm supposed to transfer to Serian..the memory i captured seeing u guys crying outside our class left me sobbing all the way to the new place..until now, it couldnt be erased..
seriously, there were times when the memory of us talking & laughing linger on my mind..happy+ease feels blooming inside & eventually a happy smile will rise..that moment, i knew that i miss u guys..really do.. (T_T)

Thank you for all the lovely memory we had..i'll cherished it always..hmm really wish i could remember more of uols..hoping everyone is doing great now..take care dear friends of SRB St Anne Sarikei..

Friday, June 24, 2011

~Ayam berkokok~

Assalammualaikum wbt

Credit to google

Alhamdulillah masih kita mampu bernafas di hari Jumaat yg barakah ini.
Entry ringkas hari ini ialah utk berkongsi salah satu perihal ayam.. 
terkagum jap dgn ayam tau..Tetiba rasa nak bela ayam..huuhuu

Salah satu dari masa-masa doa makbul ialah ketika mendengar ayam berkokok. 
Kenapa? Kerana di masa itu, ayam melihat malaikat. 
Maka apabila terdengar di halwa telinga mahupun sayup2 bunyinya..sama-samalah kita berdoa & berzikirlah kepada Allah..ucapkanlah "SubhanAllah..SubhanAllah..SubhanAllah.."  

Sabda Rasulullah yang berbunyi::

Jika kamu mendengar ayam jantan berkokok, hendaklah kamu memohon pada Allah sebab ayam tersebut melihat malaikat..
Apabila kamu mendengar suara keldai, hendaklah kamu memohon perlindungan daripada Allah kerana keldai tesebut melihat apa yg tidak kamu lihat (syaitan) 
-Riwayat Al- Bukhari & Muslim


Alhamdulillah..ku bersyukur atas ilmu yg Engkau rezekikan padaku hari ini..

*hebatnya ayam..huu~ kita pun x diberi anugerah seindah demikian

Tuesday, June 21, 2011

Sweet Apple Crust Recipe


Oleh kerana selama ni asyik bz je memanjang dari update blog kami nih..meh aku letak byk2 update esp resepi yg da bkurun janji nak share dgn member2..ampunn muni & iu..tok baruk sempat nak ngengkah..ya pun aku dah guna time lunch ku mpun dah tok..adehhh

X tau la apa nama sebenar resepi nih..main letak jek nama kat atas tu..kalau silap..maaf dipinta..asal mulanya nengok Channel 140 - BBC Lifestyle, rancangan masak2 di Unifi Hypp TV (tlg promote unifi , sila pos kan cheque commision saya ke...hahaha)  so macam mudah je preparation..tp utk weekdays, doh segera is fine asalkan suami xkelaparan..epal pun tgh byk dlm fridge..heh heh..

Hidangan ni sebenarnya untuk dessert tp sebabkan kitorg xde selera nak makan berat2 carbo..terasa nk makan yg manis2 aje..then aku pun try lah resepi yg dipelajari dari Channel masakan nih..hehe..
*seperti biasa, view dlu..klu xske..stop scrolling down for the recipe ..ngeee (^,^)v


Ni hidangan utk hubby tersayang
saje letak gambar besar2 wat org terliur & nak try wat kat umah..hahaha..keji x??
ni pulak hidangan utk adik ida..
Ida sampai lewat dari Rawang malam tu, so dia nye part aku hidang kemudian..utk resepi ni, aku xwat doh sendiri, gunakan aje doh segera dlm fridge, mudah & ringkas..agak2 ar nak wat doh sendiri utk masak malam weekdays..balik keje..penat seh..dah namanya working housewife..hujung mgu boleh la prep yg hebat2..hehe..so apa lagi, Lets Get Started ::

Bahan-bahan ::
Epal - 3 biji (2 dikupas kulit, 1 dibiarkan kulit intact) - sila buang biji epal..tq
Butter - 3 sudu besar
Esen vanilla - 1 sudu kecil
Gula - 4 sudu besar
Pewarna merah - sedikit sahaja xtau nk bgtau sukatan, tgk smpai bertukar ke warna yg korg ske
Madu - 3 sudu besar (kalau korg xletakkan madu, sila tambah lagi gula 2 sudu besar)
Doh Puff Pastry  (jenama kawan) resepi asal guna doh pie segera, aku guna pe yg ada dlm peti jek..so doh puff je la..hehe  
*klu guna doh pie, cara penyediaan dia lain sket, nnti aku explain cara dia kat bawah sekali yek
Utk hiasan :: Ais krim kegemaran anda - aku guna yg nih sbb nak try rasa dia..sedap jugak..hee
Ice Cream kegemaran Ida..
Ida :: kegemaran saya ke..?
Aku :: xkegemaran pun xpe..xyah nk gemar yg mahal2 aje..xkonpem sedap lg..mahal jek
Ida :: ok.
Ni ialah dialog khayalan aku yg aku rasa akan jadi kenyataan lps ida baca



Cara Penyediaan ::

1- Letak doh puff pada suhu 180 degrees dalam oven sehingga pastry roti naik
2- Sementara menunggu, masukkan butter & gula dalam pan.
    Masak sampai cair, kacau2 selalu supaya x hangus
3- Bila dah mendidih, masukkan esen vanilla, kacau2 lagi & masukkan epal. Biarkan dalam 10-15 min
4- Masukkan pewarna merah. Rasa2 kalau epal dah lembut, done la tu..

Kalau guna doh puff *mcm aku
5- Sejukkan dalam peti kejap. around 15min di bhg cooler (beku)
6- Susunan hidangan seperti gambar, bermula dgn puff, lepas tu sudukan epal td, 1 scoop ice cream

Kalau guna doh pie *mcm dlm tv
5- Potong kepingan doh pie mengikut saiz loyang korg.
6- Masukkan epal tadi dalam loyang, then letak doh pie tadi. Masak loyang tu atas stove dulu.Agak2 tgk mcm menggelegak sket dalam 10min, masukkan pula ke dalam oven for around 15min.Sila guna api atas.
7- Selepas 15min, keluarkan & cuba gerak2kan pie guna tgn, kalau dapat dipusing2, then its done.
8- Letak pinggan atas loyang dan terbalikkan, then baru potong.
     Yg ni makan panas2 bersama ice cream sejuk..

Tips :: Epal tu ada sebiji yg kulitnya x dikupas kan? sebab nak nampakkan perbezaan warna masa hidang..nampak cantik sket..(sila tgk gambar pertama di atas)..klu xske, boleh je kupas semua mcm resepi asal chef ajar..hehe

Senang je kan? hehehe..as usual..simple yet yummy..!! (^,^)v


~ Selamat Mencuba ~

TQ BBC Lifestyle Chef..Absolutely gorgeous...

*actually ni scheduled entry..nak post hr ni tp tahan2..takut sok xde citer lak nak di hapdet 
**edited on 23/06 utk muni

STAR brand esen vanila
credit to ibudamia.blogspot
 puff pastry KAWAN
ni kulit depan dia
 

Monday, June 20, 2011

Resepi Roti Bakar Keju @ Grilled Toast Cheese

Assalammualaikum & Salam Sejahtera


Hari ni nak kongsi menu simple breakfast kami beberapa minggu lepas selepas terlihat page aya..hehehe
Selain tu, ni penangan main Sim juga..antara resepi lunch yang dia beri utk kita pilih ialah Grilled Cheese. Simple sgt cara dia & yummy...Sila layan gambar dlu..kalau x berkenan nak try..xyah scroll utk resepi..hehe

X nampak apa2 kan?

One bite

2bite

half toast bite..haha
Nampak x cheese dia..?? wuu wuu masa bakar2 tu kan..bau cheese nih..nyum2..padahal cheese biasa  jek..hehe..lagi2 lah en apiz somi tercinta ni yg memang hantu cheese..asyik ulang alik jek ke dapo tanya "da siap lom..da siap lom" (sama mcm kes masak pza hari tu juga)
*ampunn sbb panggil ayg hantu cheese..ngee..u knw u love me..mmuahh ;p


Bahan-bahan :: 
Roti 
Butter @ mentega aku prefer butter dari mentega
Cheese Chedar jek yg aku guna
Serbuk Lada Hitam
Mixed Herbs (klu xde yg ni pun xpe, ni hanya utk aku tambahkan selera western apiz jek..ngee)

Cara Penyediaan ::
1. Sapukan sebelah roti dgn butter, kemudian letak atas frying pan. 
    Bhg yang ber-butter menghala ke kuali utk dibakar.
2. Letak Cheese sekeping.
3. Then sapu lagi butter pada sebelah bhg sekeping roti lain (utk bhg atas pula)
    Letak roti ni atas cheese td & bhg butter menghala ke atas. menghadap kita
4. Taburkan serbuk lada hitam & mixed herbs. X perlu byk. Secukup bau je. 
5. Bila bhg bawah roti dah kekuningan, terbalikkan. 
    Bila dua2 belah roti dah cantik je kuningnya..
    Sila angkat & hidang..hehe.. cheese nya jgn risau..confirm cair da kat dalam..

Potong 2 menjadi bentuk segitiga & boleh dijamu bersama Teh O' je..hmm simple but lovely~ (^-^)v
* sebabkan en suami dah x sabar sgt, xsempat nyempat nak potong cantik2 dah..


~ Selamat Mencuba ~

Wednesday, June 15, 2011

Masa...

Assalammualaikum semua..
credit to google
Beberapa bulan ni, aku terasa yang masa cepat sangat berlalu. Hari ni rabu, sedar-sedar dah rabu semula.
Pagi tadi terfikir yang malam ni akan jalani rutin yg sama. Aku sidai baju, encik apiz tonton SHOWDOWN 2011. Padahal terasa seolah-olah baru 2-3 hari lepas kami buat perkara yg sama, pada hari yang sama - RABU

Apakah aku seorang yang terasa betapa pantasnya hari berlalu? atau apakah aku kini terlampau sibuk dgn kehidupan seharian? atau sememangnya masa lebih pantas berdetik dari dahulu? Kalau ya, kenapa jam tangan masih berdetik dgn ritma yg sama seperti sedia ada nya? Mengapa matahari dan bulan masih berlegar mengikut paksi & masa yg seharusnya? atau adakah aku terlepas pandang akan sesuatu?

Aku cuma berharap agar kami tidak terleka & lalai apabila melangsaikan tugasan harian sehingga leka menunaikan tanggungjawab kami sebagai hambaMu Ya Allah.

tp seriously, adakah korg pun rasa masa tu pantas berlalu sepertimana yg aku rasa?

Monday, June 6, 2011

Yen's Home-Made-Pizza

Memandangkan ramai sangat yg bertanyakan resepi pza ni, so sini aku tampalkan resepi yg aku pun follow dari Mrs. AGS & Mrs MK. Thanx ya korg, resepi kamu mmg sgt2 menjadi..wuu wuu I Like..!! 

Sebenarnya lama dah teringin nak buat pza, tapi ada je halangan. Entah mcmana hari tu, tengok kabinet, ada tepung, buka fridge ada semua bahan & tgk box sayur pun ada semua kelengkapan..ngeee apa lg..lets try pizzaaa..en apiz sgt ske, masa pizza dalam oven, dia sibok gi jenguk2..hahaha..lapa tahap gaban dah kami semua masa tu
Buat piza sendiri ni, jimat sgt sebenarnya..especially kalau group pelahap mcm kitorg adik beradik & bg yg mempunyai ahli keluarga yg ramai.  
Poket x nipis+makan pun puas = lebih happy. 
So here it goes..

Puan Yen's Home-Made Pizza (^,^)v


Lets Cook..(^0^)/ :
Sukatan utk resepi ni boleh sediakan 2 Regular almost Large Pan Pizza
Utk Doh @ roti pza
1- Tepung gandum -250gm @ klu xde penimbang mcm aku, senang je tepung sbungkus yg 1kilo tu bahagi 4
2- Air Suam - 3/4 cawan (aku guna cawan kiraan 250ml)
3- Yis Mauripan - setengah bungkus sahaja.
4- Garam - sesudu kecil
5- Gula - sesudu kecil

- Aku campur semua sekali & uli. Tapi member (kak zai) campurkan item 2-5 dalam cawan & biarkan kembang kejap. Baru campurkan pada tepung. maybe ni cara lebih baik utk naikkan doh. tp kuantiti sama ye. Either way, doh akan tetap kembang & comell..gebuuu hehe

- Adun doh sehingga lembut. kalau lekat dicelah-celah jari, tambahkan sket tepung pada tangan then uli lagi sehingga doh betul2 lembut & tak lekat pada jari lagi.

- Biarkan 10-15min, sehingga doh kembang 2x ganda. Sementara tgu doh kembang, kita prepare sos sapuan pulak ye.

Utk Sos-home-made-Yen (tiada dalam mana-mana resepi asal, ni resepi sos aku sendiri)
Sos sapuan ni tujuannya utk menggantikan sos prego. Kalau sesiapa nak cepat, letakkan sos prego pun dah ok tp disebabkan aku xpernah guna sos prego , so aku buat je sos sendiri.

1- Bawang besar -1 biji dadukan
2- Daging burger - 2 keping hancurkan @ segenggam daging kisar yg mana satu ada dlm peti ais korg lah ye
3- Tomato merah -1 biji dadukan
4- Bawang putih - 1 ulas, cincang halus2
5- Sos cili - 3 senduk
6- Air, garam & gula - secukup rasa, secukup kepekatan yg anda suka
7- Minyak masak

- Tuang minyak masak & goreng daging burger td (minyak sikit je, cukup2 utk gorengkan daging burger)
- dah naik bau, sila masukkan bawang besar, tumis sampai layu sahaja (bukan garing tapi LAYU SAHAJA)
- masukkan kesemua bahan2 lain. Masak sampai kepekatan yang bersesuaian. Sos ni akan rasa pedas & manis. Ketepikan.
Tips :: bawang putih dimasukkan kemudian sbb bwg putih mudah hangus so, masukkan kemudian. lagipun kita nak dapatkan unah @ bau dia je..hehe

*ske guna daging burger utk sos ni sebab perisa yg lebih berbanding daging kisar

Utk Inti atas Pza
1- hotdog
2- cendawan butang
3- bawang
4- capsicum hijau & merah
5- nanas
6- Cheese - sedapnya mozarella tp yg ada masa tu chedar jek, bolehlah pakai..sedap juga.
Kuantiti & bahan2 atas pza ni, semua ikut suka masing2..cuma, sebolehnya jangan potong banyak2 sgt sebab bila semua inti dah campur aduk nanti..bertimbun melampau lak..ngeee (^,^)

Ok. Selepas selesai sesi chop2, confirm doh korg td dah jadi kembang semangkuk, so proceed dgn..
Step menyusun 

1 - Panaskan oven pada 220 celcius. 
2 - Bahagikan doh kepada dua bahagian. Aku tak de pan khas utk pza so, tudung periuk & tray oven jadi mangsa..haha. Sapukan sedikit minyak rata-rata atas tray2 ini, sekadar utk mengelakkan doh lekat selepas masak
3 - Lenyekkan doh pada tray mengikut ketebalan yang digemari. Kalau nak mcm Super Supreme, jangan tebal sgt doh, kalau nak crust pan yg rangup2, silalah buat nipis2..
4 - Sapukan minyak sedikit lagi pada permukaan pza, then sapukan sos daging burger tadi, dan susun lah semua inti2 yg ada.
5 - Masukkan ke dalam oven dan biarkan selama 20min. 220 -250 celcius
Tips : Tray utk pza ni, jangan terlampau di atas & dibawah

Selepas tu, boleh la hidangkan & mamam (bahasa anak2 buahku yg comeyy)..

seperti biasa..Selamat Mencuba..(^0^)/

Wednesday, June 1, 2011

Ringan-ringan sebelum kahwin..


Semasa menyemak email tadi, ternampak email yg di forward oleh seorang sahabat. So ingin saya paparkan supaya tidak lagi berlaku perkara yg serupa dalam kehidupan kita apatah lagi perkara agama, bukanlah perkara mainan. Apabila jatuhnya hukum haram, termaktublah haram dan begitu juga sebaliknya. Tanggungjawab sebagai sesama Islam perlu didukung supaya iman dan aqidah umat Islam sejagat terpelihara.

Meskipun ianya hanya satu coretan salah seorang sahabat tapi tetap terkesan di hati ketika membaca email tersebut. Sekiranya apa2 yg telah berlaku pada coretan di bawah ini terjadi dalam pergaulan seharian kita, marilah kita sama2 menyesali & berusaha utk membendung serta memperbetulkan keadaan supaya sama-sama kita mampu menghindari diri dari menjadi arang kepada neraka jahanam

Kita sesama manusia tak lepas dari melakukan kesilapan, akan tetapi menyedari kesilapan dan memperbaiki nya adalah jauh lebih baik daripada terus menerus menidakkan & membiarkan perkara haram serta dosa berkenaan berlarutan. Pembaca sekalian, takutlah kamu kepada Allah, ingatlah kamu kepada janji Allah, Qiamat, Hari Perhitungan, Syurga & Neraka Allah kerana apa yang difirmankan pasti terjadi bila sampai waktunya.

Entry ini dianggap sebagai peringatan kepada kami suami isteri, di samping berkongsi pengetahuan dengan sesiapa sahaja yg ingin mendalami ilmu agama. Semoga anak cucu kita akan terselamat dari melakukan kesilapan2 kita yang lalu. InsyaAllah.
Kesemua kandungan email dia, saya sampaikan secara copy-paste dari email tanpa melakukan sebarang pengeditan.
----------------------------------------------------------------

Assalamualaikum w.b.t

'Ringan-ringan' Sebelum Kahwin

Jika seorang bapa mengetahui 'ringan-ringan' anak dan membiarkannya, ia dayus. Ingin saya tegaskan, seorang wanita dan lelaki yang telah 'ringan-ringan' atau 'terlanjur' sebelum kahwin di ketika bercinta, tanpa tawbat yang sangat serius, rumah tangga mereka pasti goyah. Kemungkinan besar apabila telah berumah tangga, si suami atau isteri ini akan terjebak juga dengan 'ringan-ringan' dengan orang lain pula.

Hanya dengan taubat nasuha dapat menghalangkan aktiviti mungkar itu dari melepasi alam rumah tangga mereka. Seterusnya, ia akan merebak pula kepada anak-anak mereka, ini kerana benih 'ringan-ringan' dan 'terlanjur' ini akan terus merebak kepada zuriat mereka. Awas..!!

Dalam hal ini, semua suami dan ayah perlu bertindak bagi mengelakkan diri mereka jatuh dalam dayus. Jagalah zuriat anda.

Suami juga patut sekali sekala menyemak hand phone isteri, beg isteri dan lain-lain untuk memastikan tiada yang diragui. Mungkin ada isteri yang curang ini dapat menyembunyikan dosanya, tetapi sepandai-pandai tupai melompat akhirnya akan tertangkap jua. Saya tahu, pasti akan ada wanita yang kata.

"habis, kami ini tak yah check suami kami ke ustaz?"

Jawabnya, perlu juga, cuma topic saya sekarang ni sedang mencerita tanggung jawab suami. Maka perlulah saya fokus kepada tugas suami dulu ye.

Cemburu seorang suami dan ayah adalah wajib bagi mereka demi menjaga maruah dan kehormatan isteri dan anak-anaknya.

Diriwayatkan bagaimana satu peristiwa di zaman Nabi :

قَالَ سَعْدُ بْنُ عُبَادَةَ : لَوْ رَأَيْتُ رَجُلاً مَعَ امْرَأَتِي لَضَرَبْتُهُ بِالسّيْفِ غَيْرُ مُصْفِحٍ عَنْهُ ،

فَبَلَغَ ذَلِكَ رَسُولَ اللّهِ صلى الله عليه على آله وسلم فَقَالَ : أَتَعْجَبُونَ مِنْ غَيْرَةِ سَعْدٍ ؟

فَوَ الله لأَنَا أَغْيَرُ مِنْهُ ، وَالله أَغْيَرُ مِنّي ، مِنْ أَجْلِ غَيْرَةِ الله حَرّمَ الْفَوَاحِشَ مَا

ظَهَرَ مِنْهَا وَمَا بَطَن.

Ertinya : Berkata Ubadah bin Somit r.a : "Jika aku nampak ada lelaki yang sibuk bersama isteriku, nescaya akan ku pukulnya dengan pedangku", maka disampaikan kepada Nabi akan kata-kata Sa'ad tadi,

lalu nabi memberi respon : "Adakah kamu kagum dengan sifat cemburu (untuk agama) yang dipunyai oleh Sa'ad?, Demi Allah, aku lebih kuat cemburu (ambil endah dan benci demi agama) berbandingnya, malah Allah lebih cemburu dariku, kerana kecemburuan Allah itulah maka diharamkan setiap perkara keji yang ternyata dan tersembunyi. . " ( Riwayat Al-Bukhari & Muslim )

Lihat betapa Allah dan RasulNya inginkan para suami dan ayah mempunyai sifat protective kepada ahli keluarga dari melakukan sebarang perkara keji dan mungkar, khasnya zina.

BILA LELAKI MENJADI DAYUS?

Secara mudahnya cuba kita lihat betapa ramainya lelaki akan menjadi DAYUS apabila :-

1) Membiarkan kecantikan aurat, bentuk tubuh isterinya dinikmati oleh lelaki lain sepanjang waktu pejabat (jika bekerja) atau di luar rumah..

2) Membiarkan isterinya balik lewat dari kerja yang tidak diketahui bersama dengan lelaki apa dan siapa, serta apa yang dibuatnya di pejabat dan siapa yang menghantar.

3) Membiarkan aurat isterinya dan anak perempuannya dewasanya terlihat (terselak kain) semasa menaiki motor atau apa jua kenderaan sepanjang yang menyebabkan aurat terlihat.

4) Membiarkan anak perempuannya ber'dating' dengan tunangnya atau teman lelaki bukan mahramnya.

5) Membiarkan anak perempuan berdua-duaan dengan pasangannya di rumah kononnya ibu bapa 'spoting' yang memahami.

6) Menyuruh, mengarahkan dan berbangga dengan anak perempuan dan isteri memakai pakaian yang seksi di luar rumah.

7) Membiarkan anak perempuannya memasuki akademi fantasial, mentor, gang starz dan lain-lain yang sepertinya sehingga mempamerkan kecantikan kepada jutaan manusia bukan mahram.

8) Membiarkan isterinya atau anaknya menjadi pelakon dan berpelukan dengan lelaki lain, kononnya atas dasar seni dan lakonan semata-mata. Adakah semasa berlakon nafsu seorang lelaki di hilangkan?.

Tidak sekali-sekali.

9) Membiarkan isteri kerja dan keluar rumah tanpa menutup aurat dengan sempurna.

10) Membiarkan isteri disentuh anggota tubuhnya oleh lelaki lain tanpa sebab yang diiktiraf oleh Islam seperti menyelematkannya dari lemas dan yang sepertinya.

11) Membiarkan isterinya bersalin dengan dibidani oleh doktor lelaki tanpa terdesak dan keperluan yang tiada pilihan.

12) Membawa isteri dan anak perempuan untuk dirawati oleh doktor lelaki sedangkan wujudnya klinik dan hospital yang mempunyai doktor wanita.

13) Membiarkan isteri pergi kerja menumpang dengan teman lelaki sepejabat tanpa sebarang cemburu.

14) Membiarkan isteri kerap berdua-duan dengan pemandu kereta lelaki tanpa sebarang pemerhatian.

Terlalu banyak lagi jika ingin saya coretkan di sini. Kedayusan ini hanya akan sabit kepada lelaki jika semua maksiat yang dilakukan oleh isteri atau anaknya secara terbuka dan diketahui olehnya, adapun jika berlaku secara sulit, suami tidaklah bertanggungjawab dan tidak sabit 'dayus' kepada dirinya.

Mungkin kita akan berkata dalam hati :- " Jika demikian, ramainya lelaki dayus di kelilingku"..Lebih penting adalah kita melihat, adakah kita sendiri tergolong dalam salah satu yang disebut tadi. Awas wahai lelaki beriman..jangan kita termasuk dalam golongan yang berdosa besar ini.

Wahai para isteri dan anak-anak perempuan, jika anda sayangkan suami dan bapa anda, janganlah anda memasukkan mereka dalam kategori DAYUS yang tiada ruang untuk ke syurga Allah SWT. Sayangilah dirimu dan keluargamu. Jagalah dirimu dan keluargamu dari api neraka.

Akhirnya, wahai para suami dan ayah, pertahankan agama isteri dan keluargamu walau terpaksa bermatian kerananya. Nabi SAW bersabda :

من قتل دون أهله فهو شهيد

Ertinya : "Barangsiapa yang mati dibunuh kerana mempertahankan ahli keluarganya, maka ia adalah mati syahid" ( Riwayat Ahmad , Sohih menurut Syeikh Syuaib Arnout)

Sekian

p/s : Diizinkan pembaca menyebarkan tulisan ini sejauh mana yang mungkin demi manfaat para lelaki yang berhasrat menjadi penghuni Syurga.

----------------------------------------------------------------
WallahuAlam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...