Our Wedding Path

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, April 7, 2011

Marahnya..!!! (*-,-)

Assalammualaikum warahmatullahi wabarakatuh...

Kepada semua pemandu, xkiralah kereta @ moto @ lori @ bas @ apa2 sahaja yg korg pandu nun di luar sana..

TOLONGLAH AWARE DGN KEADAAN SEKITAR ANDA KETIKA MEMANDU..!!

pg ni terjumpa pemandu (lane tgh) yg sengal, nak masuk lane tepi..tayar dah atas border line ke kiri dah ni..baru nk bg signal..pastu main masuk je terus..WAT D FISH!!! ko xnampak ke moto di lane kiri tu ke ?! mmglah !@#$%^&*..URGH!!! sib baik laki aku baik..kalau aku, dah lama aku hon..asal lambat nak signal??? tunggu muka pemandu moto tu dah tersembam ke jalanraya @ ke bontot kete ko..baru terhegeh-hegeh nak signal??? dah la tu..siap tunjuk muka xpuas hati plak tu..!! hapa?? ko yg salah tp nak wat muka buruk pagi2..??? urghhh..!!hanginnya aku pg ni..!!!

aku salu sgtlah dengar org kutuk ::
1) Pemandu motosikal yg teruk, xberhemah & semua yg buruk di jalan raya ni, semua salah pemandu motosikal..sekali dgn pembonceng kena kutuk, atau bahasa kasarnya kena maki..ayat salu aku dgr.."Ketepilah mangkok, ingat ni ko punya jalan ke hapa??"
2) Pemandu perempuan bawa kete lembab macam sipot sedut or penakut or whatsoever..
3)Pemandu berusia (pcik2 @ mcik2 yg rambut dah putih penuh kepala) pulak salu kena hon & ditengking suruh ke tepi ..
URGHHHHH..!!!!!
what makes u think that u are so damn BERHEMAH?? 
hemoh aka EMO adalah!!! POYO..!!

Maybe ::
1) Org bawa moto tadi x ketepi sebab signal ko yg rosak? & kalau dia di suruh ke tepi sekalipun, mmg dah tu paling tepi.. nak ke tepi mana lagi?? urgh agak2 lah bila nak marah..tgklah kiri kanan!!! kalau moto dia luas diameternya 50cm, xkan ko bajet lebar badan penunggang n pemboncengnya 30cm je kot??? aku pun da lebar dekat 100cm..haish!!!
jadi, sila ambil maklum sket bahawa kawasan utk moto tu..bukanlah sama dgn kawasan tayar mahupun lebar tayar moto sahaja!! Apa? apa? hangin bila aku cakap gitu?? ooo..ko bayar road tax..ko ingat ko sorang je ke yg bayar road tax? dorg pun bayar..
apa??? roadtax dorg bayar sikit jek? mmg ar sket, dah moto nya kecik, guna jalan pun korg da suh guna 10cm je jauhnya dari longkang..agak2 ar..kat tepi2 tu jalan lagi xrata n byk lubang2..ingat ko sorg je nak elak lubang??

2)Ingat perempuan je bawa kete mcm siput sedut?? deyy!! ini bukan masalah jantina ek..!! byk juga laki bawa slow hokay..its not like i never met them..!!  dia nak berhati2, biarlah dia..dah kete dia..tp meh la aku ingatkan disini bahawa, membawa kereta terlampau laju & apabila ianya hilang kawalan..akan mengakibatkan kemalangan. Begitu juga dgn adanya pemandu yg terlampauuuu berhemah & berhati-hati ini esp yg kejap2 brek, kejap2 brek lagi ni..pun turut mengakibatkan kemalangan..but what else can i say..maybe dia dan keretanya begitu kerana punya masalah sendiri..kan?? hmm


3) Tentang pcik mcik yg bawa perlahan..fikir2 sendirilah..penglihatan dorg terhad (nanti dah tua korg merasa juga) & biasanya pemandu begini akan lebih berhati2 sbb kereta mereka kebanyakkannya lebih kecik dari kereta anda semua samada kancil @ kelisa..What?? Dah tua xpayah drive? hokayy..let me ask uols one thg & one thg only..ko rasa anak2 dia @ jiran2 dia sanggup ke keluar rumah utk tolong setelkan errands dorg? klu ko jawab ya..alhamdulillah..mmg anak yg soleh@solehah.. kalau xtau nak jawab..then bg peluang pada pcik mcik ni utk terus memandu dgn berhati2..

KESIMPULAN ::

1 ) Please keep in mind bahawa jalanraya bukan tempat nak tunjuk lagak @ ego masing2.. jalanraya dibina dgn tujuan untuk membolehkan kita semua sampai ke destinasi DENGAN SELAMAT 

2) Kalau xnak kongsi jalan raya dgn org lain..sila buat jalan anda sendiri @ pi naik keretapi...kereta jugak..huh!! (-.-!)

3) Kalau xmampu buat jalan sendiri & X mau naik tren..bawaklah bertenang & banyak2kan bersabar..!!!

4) Jangan pandu laju @ lambat sangat..besederhanalah mengikut kawasan & keadaan.

5) Sekiranya kereta x elok @ terasa bermasalah, jgn dipandu ke sana sini kecuali terus ke bengkel berdekatan

Ini kerana, apa2 kemalangan jiwa yang berlaku disebabkan attitude pemanduan anda & kenderaan anda adalah termaktub di bawah TANGGUNGJAWAB ANDA JUGA..!!


Pesanan ini ditujukan buat diri sendiri & semua org lain yg memandu apa sekalipun mahupun beca.

Sekian.~ TAMAT entry marahku ini.

**utk PDRM & JPJ, kalau boleh buatlah iklan untuk pengirim photo @video shoot ttg kesalahan jalan raya. Lagi best, setiap kesalahan yang dirakamkan lengkap beserta No. Plat kenderaan & Tarikh + Masa, yang cantiknya kalau boleh rakam muka pemandu tu sekali. Berilah imbuhan kecik untuk si pengirim. Ni salah satu cara untuk mengurangkan kesalahan di jalanraya.

5 notes:

Qiqi Rosnn said...

Sabar kak yenz..sabar... pemandu kat malaysia ni especially KL memang macam tu.. nak cepat je..tu yg bawak laju2.. tapi yg nak dibawak laju pon sangkut jugak dlm jem kat depan tu.. huhu.. tak hape2 ntah..ape yg nak dikejar pon xtau..hmm.. cemane lah nak jadi rakyat yang sopan santun di jalan raya mcm kat oversea tu.. tak yah g jauh2 lah.. kalau org kite g singapore, pandai plak dorg ikut peraturan.. bile blk malaysia ni je macam lipas kudung..haish...

aYenZ JamiL (^0^)/ said...

caya x klu kyen cakap..di kch jln raya jemmzzz tp xde bunyi hon? haha

aPiZ Rusli \(^,^) said...

kalo cakap pasal jalan raya, sume base on attitude pemandu/penunggang...kalo pamandu/penunggang x pk pasal org lain, ni la jadinya...hampir eksidenth atau eksidenth terus...yg penting hati2 je la...


"Dengan nama Allah aku bertawakkal kepadaNya dan tiada daya serta upaya kecuali dengan keizinan Allah"

source: doa harian


haa..alkisah..ms ktorg kat kuching..ktorg x nampak pon signbod "turn left when clear"..ktorg benti n tgu trafic lite...da lame baru pasan signbod tu..org blakang x hon pon...haaaa..pe maksudnya tu...maksudnya ktorg x alert hahaha...bukan...maksudnya org blakang tau yg ktorg ni org semenanjung...bukan gak...maksudnya org kuching org yg penyabar...n save hon tu utk kegunaan lain..contohnya perarakan wedding menggunakan kete...hehe...(ye ke?)

ktorang = me + myfather;
return(ktorang);

aYenZ JamiL (^0^)/ said...

org kuching..org penyabar? ngee...i like like like like like dat statement la ayg..mmuah..

rasanya org kch dia hon jg ayg, cuma tgk keadaan & situasi dia kot..tgh marah ke, tgh bcinta ke..hahhaha..

apapun..as u mention it b4, balik kpd attitude masing2..mcm ayglah..dah nak kene langgar sbb salah org lain pon masih lg x hon..haish..klu b, bkn takat hon tp dgn !@#$%^* (plz dont do this anywhere)..astaghfirullahaladzim..

ummihasan said...

ahaha.. nice entry kak yen.. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...