Our Wedding Path

Daisypath Anniversary tickers

Friday, April 15, 2011

Tips Kesihatan Kulit Muka ~Part 1

Pipi Gebu  - Natural Way

Menda ni aku wat masa dekat2 nak kawen dlu je..mcm lama sgt da kawen yek..
sbb aku jmpa tips ni lambat..ngeee ..so utk B2B out there, nak cuba bolehlah try..
sempatlah pass tips ni pada muni & qiqi..xtau dorg sempat wat x..
cuma guna buah & sayur je..jadikan masker pastu tempek2 kt muka ..heee..
Lets gone..!! <-- ayt apiz
hee..Let's Get Started..
Bahan2nya ::

credit to mr google
Tomato &  Limau nipis

Caranya ::

1 -  Hancurkan tomato
      Tak kisah la berapa biji, ikut saiz tomato..
        kalau muka aku, 1biji yg besar pun dah cukup..so muka korg yg kecik? agak2 sndiri yek

2 -  Titiskan air limau nipis di atas ke dalam tomato tadi & Gaul Rata
       2-5 titik cukuplah..tp JANGAN guna limau kasturi plak yek..haish

3 -  Sandarkan diri dengan selesa ke kerusi @ sofa @ mana2 
      asalkan korg rasa selesa..

4 -  Sapukan SABU (sayur & buah) td ke muka, seperti masker..

5 -  Biarkan lebih kurang 10 - 15 minit SAHAJA

6 -  Basuh bersih2 muka dgn pencuci muka & pakai pelembab (kalau ada)
      kalau tak ada pelembab..air mutlak je pun boleh (mcm saya)..
      tp mesti air sejuk @ suhu bilik..
      caranya, lepas basuh muka tu, lap sket2 je..      
      pastu biarkan air di muka korg masih ada sket2 (macam air d buah tomato kat atas)..
      then biar kering sendiri
     
Tu je. hee.. (^o^)v

Pantang Larang & Sebab2 nya ::  
aihh..nk kurus pun ada pantang larang, of coz nak kulit elok pun ada..
pantang larang pun kene ada reason..kalau x, bukanlah pantang larang namanya...

1 -  HANYA boleh dibuat 2x SAHAJA sebulan (2minggu sekali)
SEBAB :: 
tips ni bertujuan untuk menambahkan kelembapan & sebagai nutrien tambahan pada kulit wajah anda secara terus..dos yg diberi ni cukup utk 2mgu..so sekiranya nak lebih, sila rujuk pada pakar kulit anda ya.

2 -  Biarkan masker di muka tidak boleh melebihi 15minit
 SEBAB :: 
Ianya boleh mengakibatkan gatal2 serta ketidakselesaan pada kulit wajah anda. Seperti anda semua sedia maklum, limau membekalkan vit c & ia juga bersifat acidic. Ianya tidak melalui proses penulenan semulajadi untuk menukarkannya kepada bersifat alkaline kerana sapuan secara terus dilakukan pada kulit anda, maka, masa2 tersebut (10-15min sahaja) haruslah dipatuhi. Untuk saya, 10minit sudah mencukupi.

Kekerapan & membiarkannya di kulit muka terlampau lama akan menyebabkan radang &  mengakibatkan kehilangan nutrien asal pada kulit. Mana yg nak dielokkan, mana yang dirosakkan..u choose for yourself

Penggunaan adalah dibawah tanggungjawab anda sendiri. Saya tidak akan bertanggungjawab kepada mana2 pengikut tips ini kerana ::
- tidak mengetahui samada anda mematuhi atau tidak pantang larangnya
- tidak juga dapat memastikan samada anda tertido sementara menunggu masker kering.
- tidak mengetahui tahap kulit anda.

Sekiranya korg mempunyai masalah kulit yg serius, sila rujuk pakar kecantikan wajah anda mengenai tips ini sebelum menggunakannya ya. Ini kerana kandungan nutrien rawatan anda kemungkinan telah mencukupi. Thank you.



Untuk mereka yg bersedia untuk mencuba..saya galakkan ikut cara & masa yg ditetapkan. InsyaAllah berhasil..tengoklah kulit saya sendiri (kat atas ni)..amalkan cara yang natural & lebih jimat menggunakan makanan yg sedia ada dalam fridge anda..hehehe..Wallet suami terjaga, keluarga bahagia...sekian pantun 2 kerat dari saya untuk mksud berjimatlah heeee

Selamat Mencuba..!!

0 notes:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...