Our Wedding Path

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, June 21, 2011

Sweet Apple Crust Recipe


Oleh kerana selama ni asyik bz je memanjang dari update blog kami nih..meh aku letak byk2 update esp resepi yg da bkurun janji nak share dgn member2..ampunn muni & iu..tok baruk sempat nak ngengkah..ya pun aku dah guna time lunch ku mpun dah tok..adehhh

X tau la apa nama sebenar resepi nih..main letak jek nama kat atas tu..kalau silap..maaf dipinta..asal mulanya nengok Channel 140 - BBC Lifestyle, rancangan masak2 di Unifi Hypp TV (tlg promote unifi , sila pos kan cheque commision saya ke...hahaha)  so macam mudah je preparation..tp utk weekdays, doh segera is fine asalkan suami xkelaparan..epal pun tgh byk dlm fridge..heh heh..

Hidangan ni sebenarnya untuk dessert tp sebabkan kitorg xde selera nak makan berat2 carbo..terasa nk makan yg manis2 aje..then aku pun try lah resepi yg dipelajari dari Channel masakan nih..hehe..
*seperti biasa, view dlu..klu xske..stop scrolling down for the recipe ..ngeee (^,^)v


Ni hidangan utk hubby tersayang
saje letak gambar besar2 wat org terliur & nak try wat kat umah..hahaha..keji x??
ni pulak hidangan utk adik ida..
Ida sampai lewat dari Rawang malam tu, so dia nye part aku hidang kemudian..utk resepi ni, aku xwat doh sendiri, gunakan aje doh segera dlm fridge, mudah & ringkas..agak2 ar nak wat doh sendiri utk masak malam weekdays..balik keje..penat seh..dah namanya working housewife..hujung mgu boleh la prep yg hebat2..hehe..so apa lagi, Lets Get Started ::

Bahan-bahan ::
Epal - 3 biji (2 dikupas kulit, 1 dibiarkan kulit intact) - sila buang biji epal..tq
Butter - 3 sudu besar
Esen vanilla - 1 sudu kecil
Gula - 4 sudu besar
Pewarna merah - sedikit sahaja xtau nk bgtau sukatan, tgk smpai bertukar ke warna yg korg ske
Madu - 3 sudu besar (kalau korg xletakkan madu, sila tambah lagi gula 2 sudu besar)
Doh Puff Pastry  (jenama kawan) resepi asal guna doh pie segera, aku guna pe yg ada dlm peti jek..so doh puff je la..hehe  
*klu guna doh pie, cara penyediaan dia lain sket, nnti aku explain cara dia kat bawah sekali yek
Utk hiasan :: Ais krim kegemaran anda - aku guna yg nih sbb nak try rasa dia..sedap jugak..hee
Ice Cream kegemaran Ida..
Ida :: kegemaran saya ke..?
Aku :: xkegemaran pun xpe..xyah nk gemar yg mahal2 aje..xkonpem sedap lg..mahal jek
Ida :: ok.
Ni ialah dialog khayalan aku yg aku rasa akan jadi kenyataan lps ida baca



Cara Penyediaan ::

1- Letak doh puff pada suhu 180 degrees dalam oven sehingga pastry roti naik
2- Sementara menunggu, masukkan butter & gula dalam pan.
    Masak sampai cair, kacau2 selalu supaya x hangus
3- Bila dah mendidih, masukkan esen vanilla, kacau2 lagi & masukkan epal. Biarkan dalam 10-15 min
4- Masukkan pewarna merah. Rasa2 kalau epal dah lembut, done la tu..

Kalau guna doh puff *mcm aku
5- Sejukkan dalam peti kejap. around 15min di bhg cooler (beku)
6- Susunan hidangan seperti gambar, bermula dgn puff, lepas tu sudukan epal td, 1 scoop ice cream

Kalau guna doh pie *mcm dlm tv
5- Potong kepingan doh pie mengikut saiz loyang korg.
6- Masukkan epal tadi dalam loyang, then letak doh pie tadi. Masak loyang tu atas stove dulu.Agak2 tgk mcm menggelegak sket dalam 10min, masukkan pula ke dalam oven for around 15min.Sila guna api atas.
7- Selepas 15min, keluarkan & cuba gerak2kan pie guna tgn, kalau dapat dipusing2, then its done.
8- Letak pinggan atas loyang dan terbalikkan, then baru potong.
     Yg ni makan panas2 bersama ice cream sejuk..

Tips :: Epal tu ada sebiji yg kulitnya x dikupas kan? sebab nak nampakkan perbezaan warna masa hidang..nampak cantik sket..(sila tgk gambar pertama di atas)..klu xske, boleh je kupas semua mcm resepi asal chef ajar..hehe

Senang je kan? hehehe..as usual..simple yet yummy..!! (^,^)v


~ Selamat Mencuba ~

TQ BBC Lifestyle Chef..Absolutely gorgeous...

*actually ni scheduled entry..nak post hr ni tp tahan2..takut sok xde citer lak nak di hapdet 
**edited on 23/06 utk muni

STAR brand esen vanila
credit to ibudamia.blogspot
 puff pastry KAWAN
ni kulit depan dia
 

6 notes:

ummihasan said...

ouch.. terasa kemanisannya.. habislah diet kak yen :P

aYenZ JamiL (^0^)/ said...

dah lama hancusss (-.-)

aPiZ Rusli \(^,^) said...

arghhhh...terliur bangat seh...camne...??

aYenZ JamiL (^0^)/ said...

err..ayg nk b wat kan malam ni ke? nnt singgah pasa mlm..igtkan b bli epal..okeh?

mun-e said...

soalann yennn... Doh Puff Pastry tu nak beli kat mane? hihi.

die dalam plastik ke ape. hehe.

Esen vanilla plak? dalam tin ke?

ada x gambar? hihi ampunnnn. aku mmg fail bab2 barang2 camni ;p

aYenZ JamiL (^0^)/ said...

okeh muni..aku da letak..
pastry tu boleh cari kat giant..area roti canai segera @ kulit popiah @ kulit wantan

esen vanila kat kedai runcit pun ada. cari area2 jual pewarna makanan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...