Our Wedding Path

Daisypath Anniversary tickers

Monday, June 6, 2011

Yen's Home-Made-Pizza

Memandangkan ramai sangat yg bertanyakan resepi pza ni, so sini aku tampalkan resepi yg aku pun follow dari Mrs. AGS & Mrs MK. Thanx ya korg, resepi kamu mmg sgt2 menjadi..wuu wuu I Like..!! 

Sebenarnya lama dah teringin nak buat pza, tapi ada je halangan. Entah mcmana hari tu, tengok kabinet, ada tepung, buka fridge ada semua bahan & tgk box sayur pun ada semua kelengkapan..ngeee apa lg..lets try pizzaaa..en apiz sgt ske, masa pizza dalam oven, dia sibok gi jenguk2..hahaha..lapa tahap gaban dah kami semua masa tu
Buat piza sendiri ni, jimat sgt sebenarnya..especially kalau group pelahap mcm kitorg adik beradik & bg yg mempunyai ahli keluarga yg ramai.  
Poket x nipis+makan pun puas = lebih happy. 
So here it goes..

Puan Yen's Home-Made Pizza (^,^)v


Lets Cook..(^0^)/ :
Sukatan utk resepi ni boleh sediakan 2 Regular almost Large Pan Pizza
Utk Doh @ roti pza
1- Tepung gandum -250gm @ klu xde penimbang mcm aku, senang je tepung sbungkus yg 1kilo tu bahagi 4
2- Air Suam - 3/4 cawan (aku guna cawan kiraan 250ml)
3- Yis Mauripan - setengah bungkus sahaja.
4- Garam - sesudu kecil
5- Gula - sesudu kecil

- Aku campur semua sekali & uli. Tapi member (kak zai) campurkan item 2-5 dalam cawan & biarkan kembang kejap. Baru campurkan pada tepung. maybe ni cara lebih baik utk naikkan doh. tp kuantiti sama ye. Either way, doh akan tetap kembang & comell..gebuuu hehe

- Adun doh sehingga lembut. kalau lekat dicelah-celah jari, tambahkan sket tepung pada tangan then uli lagi sehingga doh betul2 lembut & tak lekat pada jari lagi.

- Biarkan 10-15min, sehingga doh kembang 2x ganda. Sementara tgu doh kembang, kita prepare sos sapuan pulak ye.

Utk Sos-home-made-Yen (tiada dalam mana-mana resepi asal, ni resepi sos aku sendiri)
Sos sapuan ni tujuannya utk menggantikan sos prego. Kalau sesiapa nak cepat, letakkan sos prego pun dah ok tp disebabkan aku xpernah guna sos prego , so aku buat je sos sendiri.

1- Bawang besar -1 biji dadukan
2- Daging burger - 2 keping hancurkan @ segenggam daging kisar yg mana satu ada dlm peti ais korg lah ye
3- Tomato merah -1 biji dadukan
4- Bawang putih - 1 ulas, cincang halus2
5- Sos cili - 3 senduk
6- Air, garam & gula - secukup rasa, secukup kepekatan yg anda suka
7- Minyak masak

- Tuang minyak masak & goreng daging burger td (minyak sikit je, cukup2 utk gorengkan daging burger)
- dah naik bau, sila masukkan bawang besar, tumis sampai layu sahaja (bukan garing tapi LAYU SAHAJA)
- masukkan kesemua bahan2 lain. Masak sampai kepekatan yang bersesuaian. Sos ni akan rasa pedas & manis. Ketepikan.
Tips :: bawang putih dimasukkan kemudian sbb bwg putih mudah hangus so, masukkan kemudian. lagipun kita nak dapatkan unah @ bau dia je..hehe

*ske guna daging burger utk sos ni sebab perisa yg lebih berbanding daging kisar

Utk Inti atas Pza
1- hotdog
2- cendawan butang
3- bawang
4- capsicum hijau & merah
5- nanas
6- Cheese - sedapnya mozarella tp yg ada masa tu chedar jek, bolehlah pakai..sedap juga.
Kuantiti & bahan2 atas pza ni, semua ikut suka masing2..cuma, sebolehnya jangan potong banyak2 sgt sebab bila semua inti dah campur aduk nanti..bertimbun melampau lak..ngeee (^,^)

Ok. Selepas selesai sesi chop2, confirm doh korg td dah jadi kembang semangkuk, so proceed dgn..
Step menyusun 

1 - Panaskan oven pada 220 celcius. 
2 - Bahagikan doh kepada dua bahagian. Aku tak de pan khas utk pza so, tudung periuk & tray oven jadi mangsa..haha. Sapukan sedikit minyak rata-rata atas tray2 ini, sekadar utk mengelakkan doh lekat selepas masak
3 - Lenyekkan doh pada tray mengikut ketebalan yang digemari. Kalau nak mcm Super Supreme, jangan tebal sgt doh, kalau nak crust pan yg rangup2, silalah buat nipis2..
4 - Sapukan minyak sedikit lagi pada permukaan pza, then sapukan sos daging burger tadi, dan susun lah semua inti2 yg ada.
5 - Masukkan ke dalam oven dan biarkan selama 20min. 220 -250 celcius
Tips : Tray utk pza ni, jangan terlampau di atas & dibawah

Selepas tu, boleh la hidangkan & mamam (bahasa anak2 buahku yg comeyy)..

seperti biasa..Selamat Mencuba..(^0^)/

2 notes:

zamz said...

aku dah try yen..memang tak tipu nyummi2 sedap beb..cubalah..ni yg rasa nak wat lagi nih..hehehe...thanks yen for the receipe:)

aYenZ JamiL (^0^)/ said...

hokay..no prob! (^-^)v

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...