Our Wedding Path

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, July 31, 2011

Kek Apam Beras Berbelang

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Alhamdulillah segarnya pagi sebelum Ramadhan ni..hehe..sejuk angin bersepoi..semalam hujan, rahmat Allah..
Pagi semalam breakfast apam beras. Actually ni kali kedua buat, cubaan pertama menjadi tapi colour yg diletak agak x menarik..hehe so malas nak post di blog. Walaupun kurang menarik colour nya, hubby n adik makan sampai habis just for 2x hidang..hooo mereka ske..

So malam jumaat..sibuk hencot2 jln kt dapur sbb buku lali terseliuh tp bila suami kata suka & nak lagi, kuatkan diri je lah..lagipun resepi dia simple, persiapan cepat & yang penting..MENJADI..hee ske ske..Resepi ni diperolehi dari Kak Rose. Thanx akak, sebab kebanyakkan resepi yang azreen try dari blog akak..semuanya menjadi..thousands like..hehe

Since post gambar hari tu, ramai kawan2 nak resepi..meh layan ::

Kek Apam Beras Belang
Close Up
Bahan-bahan utk loyang 9inci::


4 cawan nasi
4 cawan tepung gandum
4 cawan tepung beras
2 cawan gula putih
5 cawan air suam
2sudu kecil yis (mauripan)
3 jenis pewarna
Cawan yang azreen gunakan utk mengukur
Cara Penyediaan ::

1- Blend nasi dgn air sehingga hancur. Masukkan gula & blend sehingga sebati.
2- Pada bekas lain, campurkan tepung gandum, tepung beras & yis.
3- Masukkan bahan yang diblender tadi. Gaulkan sebati.
4- Biarkan selama 3 jam. Azreen letak dalam oven.sbb situ yg tertutup & x semak kat kaunter
5- Asingkan kepada 3 mangkuk, warnakan each mangkuk menggunakan warna yg dirasakan bersesuaian. kalau nak colour macam dibawah ni, titiskan/taburkan pewarna sedikit sahaja.before this azreen letak mcm nak buat kek lapis..colour nya mak aihh..hehehe terang beb..so utk apam ni..sket je dah ok
Acuan xperlu dialiskan mentega @ tepung..masukkan terus je..
6 - Selepas acuan selesai, kukuskan lebih kurang 30min.
Sebelum dikukus
comelkan? huu hubby kata mcm paddle pop..ida kata comel colour ni..ok cara nak buat belang macam ni..mulakan dgn tuang pada tgh acuan. Then yang seterusnya, tuang pada tengah2 curahan yg pertama tadi. 

e.g :: kalau acuan di atas ni, 1st warna yg azreen letak is hijau, then pada tengah2 bulatan hijau, azreen tuangkan warna kuning, selepas tu yg pink- tuang pada tengah warna kuning. ulang sehingga habis.
**warna hijau xnampak pada acuan atas ni sbb sket sgt tp pada gmbr dibawah ada, jadi berbelang kat tepi..niceee (^,^)/

Make sure air dah menggelegak baru masukkan acuan. Kalau x, bentat..oh bnyknya tips yg azreen pass utk beginner yg sama level mcm diri sndiri..hehe..ye laa..dah namanya kongsi resepi..kongsilah tips2 skali..xde lah sedih kalau barang xmenjadi..tp bagi yg dah expert..sila abaikan..hehe

Utk sebuah senyuman dari suami, hasilnya...
hmmm puas hati
alhamdulillah..nyaman weh..hehe..& seperti biasa..

~ Selamat Mencuba ~

**mood pagi yg sangat segar..layan lagu paramore sambil taip resepi dgn angin yg..wuu sejuuuuuk..nak jenguk hubby kat bilik jap lg..taip cepat2 sekarang...yosh..!! (-_-*) <--apiz; watlah apa2 muka ayg nak..hehe i tetap lap u..mmuahh

3 notes:

Azilawati Rozaimee said...

Salam Kak yen. Thanx for the recepi ya.. nnt nk wat utk bukak puasa..

dd dudu said...

wahhh sedapnyeeeeee

aYenZ JamiL (^0^)/ said...

zila :: sama2
Omma :: cuba lah dD..cepat & mudah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...