Our Wedding Path

Daisypath Anniversary tickers

Monday, July 18, 2011

Memori kecik-kecik dulu

Assalammualaikum wbt..

huu..lamanya xupdate blog..sbb mmg keje bersepah2..x terkejar ke blog da..
balik2 umah..lps buat apa yg wajib, terus lena..ni pun bersyukur adik ida ada tolong kemaskan & buat kerja2 rumah.. 
Ida..Kamsahamida..(^o^)/
Kalau awak xde da...seriusss pengsannnn..

Mgu lepas pesan kat Mr. Shfq kalau dia dapat tolong rembatkan nasi lemak yg Mr.WM jual walau sebungkus dua..huuu masa tu sesi makan cucur sedang berlangsung dgn hubby tercinta..citer kat dia memori daun pisang dlu2..masa sekolah rendah di SRB St Anne Sarikei. Darjah 3 kalau xsilap..tolong mama jual nasi lemak kat skolah..hehe..laku sangat sbb nasi lemak mama buat memang sedappp..hehe..

Hari pertama plan bermula, mama suruh tanyakan kawan2 siapa nak beli nasi lemak & berapa bungkus. Ada dua jenis - 30sen & 50sen. Kalau yang 30sen tu, semua ada cuma telur rebus ¼ je, kalau 50sen, telur rebus ½ biji. Ramai juga kawan2 yang order 50sen, siap pesan datang awal sikit..haha..

Awal pagi pukul 6 terjaga sendiri sebab tercium harumnya bau nasi lemak mama masak..mama dah siap pack nasi lemak utk aku & klong pi jual kat skolah..berjual ni bukan kes abah xcukup duit bagi makan hokayy..makan minum lgsg xpernah kurang..alhamdulillah..tengokla hasilnya..smpai skarang gumuk amat..jual2 ni sbb mama kata dia nak cuba-cuba jual nasi lemak & abah approve..hehe..masa tu abah sporting sgt

Mama bagi lebih 10 pack dari order, manalah tau kot-kot ada member yang x order semalam nak beli..hehe..LICIN..!! happy sgt balik dgn bawak duit..
next day, mama up lagi..pun sama..HABESSS..!! alhamdulillah..setiap hari makin bertambah bil bungkus yg aku bawak ke skolah tp smpai tahap maksima yg aku boleh bawak je la, 75bgks..ye ar masa tu budak kecik lagi..mana larat nak bawak banyak2..hehe..

Byk kenangan dan perasaan yg bercampur baur masa jual2 ni berlangsung..
1- kawan2 yang xpenyabar ::  xsempat nak duduk letak beg pun dah kena serang mcm piranha jumpa makanan...heee..tp honestly..best sgt..

2- Kes aku bengang pada masa kira2 duit kat umah dlu2 tp sekarang tergelak bila teringat semula :: ada yg beli dgn duit 50 sen plastik..hehe..tapi kan..yg peliknya walaupun ada yg tipu bayar dgn duit palsu..duit xpernah kurang..hehe..

3- Rasa sedih :: ada hari yg kami terpaksa bawak balik ke rumah baki yg x terjual..sedih nak bagitau mama x habis jual..huu rasa bersalah jek sbb xdpt habiskan jualan tp mama senyum je..mama kata "xpe..xde rezeki kita.." mama baik sgt..rindunya~

4- Selain tu..pengalaman mendebarkan  :: semasa Cikgu Displin datang ke kelas cari aku..kawan2 yg sibuk membeli, semua lari tempat duduk masing2..yang bukan dari kelas lak, semua duduk di bench depan(tmpt duduk dgr masa cgu ngajar) ramai la plak budak kelas aku masa tu yek..hahahaha

Cgu :: Siapa yang jual nasi lemak? Siapa yang namanya Norazreen?
Aku :: saya cgu.. xjawab masalah plak..
dub dab dub dab je masa ni..ye laa..jualan secara senyap2..masa tu org canteen dok heboh bising marah2 ada org jual nasi lemak..adeehh kecoh ar org kantin ni..
Cgu :: Bgtau mak awak, saya nak sebungkus esok ya. buatkan yang $1..
Aku :: (0.0)  terlopong jek
Cgu :: Awak dengar x ni Azreen? Saya nak yg $1
Aku :: Dengar cgu..
lepas je cgu gi..wuu..semua org pandang aku..huhuhu..dup dap gak..adehh..semua tarik nafas lega..hehehe..lepas tu, ramai pulak cikgu2 yg order..sampailah....

Aktiviti ni terhenti lepas pihak canteen mengamuk sampai suruh Guru Besar hukum siapa yg jual nasi lemak..cumanya Guru besar baik hati..dia x hukum..pesan supaya x jual lagi je..hish..dengki lah org canteen tu..kalau dah tau ada saingan..silalah masak makanan yg lebih menyihatkan dan sedap..huuu..dah la xsedap..mahal plak..hmm ni dlu2 punya citer...hehe..ampun ya sister canteen..

sedih juga sebab xdapat rasa kemeriahan menjual lg lepas tu..tp semuanya masih indah dalam memori daun pisang..thanx utk semua kawan2 & cgu2 yg sudi bli nasi lemak..hehe..korg semua mmg bez..!!

berbalik pada order dgn En.Syfq..huu xsampai opis lagi tp da dpt sms cakap xde da nasi lemak En. WM coz dah habis..apapun next time kita cuba lagi order & beli..nasi lemak dorg jual..fuhh nyum2..heee keciwa utk hari tu..

Bila teringat citer jual nasi lemak ni kan..tetiba muncul la quite a list of friends name from St Anne dari Darjah 1-4..Jackson Fung, Lee Sia, Dyg Suhaila, Abdul Mutalib, Abdul Rahman, Siti Salmah & a chinese girl from my class..couldnt remember her name but still on a flick of memory..she's smiling widely with her cute square hair laughing & talking cheerfully to me..hmm..semuanya samar2..tp i still remember some of their details..hehe

to other friends..its not that i only remember this few person but its way back to far to remember all of you altogether but sure i still remember the moment when my dad took me from school during recess on the day i'm supposed to transfer to Serian..the memory i captured seeing u guys crying outside our class left me sobbing all the way to the new place..until now, it couldnt be erased..
seriously, there were times when the memory of us talking & laughing linger on my mind..happy+ease feels blooming inside & eventually a happy smile will rise..that moment, i knew that i miss u guys..really do.. (T_T)

Thank you for all the lovely memory we had..i'll cherished it always..hmm really wish i could remember more of uols..hoping everyone is doing great now..take care dear friends of SRB St Anne Sarikei..

4 notes:

mun-e said...

sedapnya nasi lemak...

teringin nak rasa nasi lemak masakan yen :P

bile yen? raya bole? :D

aYenZ JamiL (^0^)/ said...

AMARAN mengenai nasi lemak::

yen masak != masakan mama yen
hehe..oit..mana ada org raya makan nasi lemak..haish

mun-e said...

hahah. ade je. orangnya ialah aku :D

nak nak~~~ :P

aYenZ JamiL (^0^)/ said...

hahaha..mksudnya aku kene wat nasi lemak utk ko gak ar raya? haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...