Our Wedding Path

Daisypath Anniversary tickers

Monday, May 30, 2011

Mood kerja

Kalau pada hari itu, aku...:

1. ~(^0^)~  hula dance sbb terasa dah bantu selesaikan masalah org..
Maksudnya :: Semua kerja hari tu dapat setel dgn pantas & jayanya..no tangguh2..

2-  ('o')v  aura +ve berkepul-kepul ntah muncul dari mana..
Maksudnya :: Kerja siap + tgh yakinkan diri yg next task selesai punyalah..haha

 3- (# -,-)  muncung2 +  xde mood layan sesapa..
Maksudnya :: Kerja banyak tertunggak.. 


4- (!_ _) tersembam muka atas meja sambil terfikir nak bhenti kerja..
Bila task sedia ada belum selesai pastu kena lambak lagi dgn yg baru berduyun-duyun..huhu..

Sebenarnya aku bersyukur sgt dgn kerja yg ada sekarang nih..alhamdulillah, masih punya sumber pendapatan yg halal. Aku akui kerja di mana sekalipun mencabar jiwa raga, kat sini pun sama..memang ada ups & down, merry go round..tapi aku masih juga nak cakap..aku suka kerja2 aku..samada yg lepas, skarang dan semuanya...
so hari ni statusnya, ~(^0^)~ woohooo

"IT ni kerja berdasarkan masalah/error, takde error, takde lah keje.." ~cgu hairi~
do u agree?

korg ada imaginasi smiley ttg mood kerja tersendiri? hehe..sila tambah list yg sedia ada ini..

Tuesday, May 24, 2011

Resepi Siakap 3 Rasa Mama


Nampak gayanya macam asyik post en3 ttg resepi lak mgu ni yek..heee
Last 2 weekend, masak ikan siakap 3 rasa..lama calling2 mama kat Kuching tanya resepi coz as far as i knew, her recipe is simple (which i love & yearn to learn) and yet so deliciousss..ngaaa terliur daaa

Masa lepas kenduri kawen hari tu kitorg beli ikan siakap besar2, mintak mama masak sbb alaa...lama xmanja dgn mama..ma owh? manja je makan..makan je manja..xde menda lain ke hapa..hehe..da namanya independent gal..jmp mama skali skala..mmg sentiasa nak makan masakan mama..

Siakap kali ni beli yg kecik jek..masa tgh offer kat Giant..hahaha..bli la 2ekor..memula nak stim..teringat resepi mama..terus tuka ke 3 rasa..hehehe..

Siakap 3 Rasa Mama
fresh from pan..served!

So the ingredients ::

Ikan siakap 2 ekor - jumlah timbang 2eko ni 1.2kg kecik jek..hee
Nanas- 1 biji kecik - dipotong dadu
Tomato merah -2biji -  dipotong dadu
Cili Benggala Hijau & Merah - setengah biji setiap satu - dipotong dadu

Halia  - 6cm @ ibu jari panjangnya  - (bahagi dua, sebahagian dihiris halus, sebahagian lagi *)
Bawang putih 6biji - * lebih byk lebih bagus
Bawang merah besar - 2 biji -  *
Cili padi - 2 biji  - *
Sos Cili - 2 sudu besar
Sos Cili Thai - 5 sudu besar lebih byk lebih bagus
Belacan - 1 inc
Gula apong - 2 sudu besar - boleh guna gula kerek @ gula melaka. kalau xde gula kasar biasa pun boleh.
Air kosong - secawan jika perlu,kkdg setengah cawan je..
Serbuk kunyit - secukup permukaan ikan sahaja
Garam - secukup rasa

Semua yg bertanda * - dikisar sederhana
Tips dari mama :: masak ikan siakap 3 rasa, jgn buang sisik. 
Kalau mcm aku beli kat giant, boleh mintak dorg buangkan perut terus tp pesan pada abang siang ikan tu..jgn buang sisik...sbb bila goreng dgn sisik ikan tu, rangup jadinya..hehe..
aku nyer da terbuang sebelum dpt tau tips ni..waaa next time ma..next time

Cara-cara yen masak ::
Penyediaan Ikan
1. Basuh ikan siakap - lumurkan dgn tepung gandum, kemudian bilas utk hilangkan hanyir
2. Lumurkan garam+kunyit seminima mungkin pd seluruh permukaan ikan. sekadar utk tutup permukaan sahaja
3. Gorengkan garing. Angkat & toskan.

Penyediaan Kuah
1. Blend kesemua yg bertanda *
2.Tumis bahan blend+belacan menggunakan minyak grg ikan td. minyak tak perlu byk..sekadar cukup utk menumis
3. Bila tumisan berbau harum, masukkan sos cili, sos thai, air, halia hiris, gula apong. Perasakan dgn garam.
4. Bila warna, bau & rasa dah sebati, masukkan hirisan dadu - nanas, cili benggala, tomato - xyah lama2..x mau nanas, cili & tomato yg didadu tadi layu
5. Kacau2 kejap then tutup api dapur. Tuang lagi sos thai kalau ada, gaul rata. yg ni xleh wat sbb xde stok lebih sos thai..sbb tu klu korg tgk gmbr nampak kering
6. Hidang ikan, tuang kuah, SERVED..!!

Makan2 cenggini, sedap kalau dgn nasi panas berulam timun tp hari tu..timun xde..wuu wuu  tp xpe..tomato segar ada..hee
Hari tu makan 4 org..licin 2 ekor ikan, seperiuk nasi pon habesss..bselera..
Love u ma..thanx for d recipe..loves it

Sedap..!! Selamat Mencuba..

resepi mama~ mmuahh miszz u
p/s:: yg ni en3 bertangguh sbb pnjg sgt nk taip..post masa ni xbermakna aku xkeje tau..pc tgh wat mirroring..wuu wuu xsanggup dah kalau kene virus, tpksa format & seperti biasa..nak configure sepenuhnya amek masa sebulan gak sbb kene tgu 2 org pakar configure development tool aku free..

sos thai yg aku maksudkn dalam resepi atas ni
sos cili ni sedap

Friday, May 20, 2011

Rezeki Pagi Jumaat

credit to google image

Alhamdulillah..pagi ni 2 round bfast. 
1st - dgn suami tercinta bersama cheese cake.
2nd - Jamuan Kesyukuran anjuran Pengurus kami ie Pn Shimah.
Menunya :: Nasi Lemak Ayam Rempah dgn kuih muih bersama kopi O kaw..
huuu sedapp..alhamdulillah...terima kasih Kak shimah...
Kemungkinan besar jamuan ni adalah berkenaan dgn tahap kesihatan anaknya yg memberangsangkan sejak terkena demam campak tempoh hari. Apapun, kami semua se-division mengucapkan ribuan terima kasih & mendoakan agar Allah SWT sentiasa melimpahi rahmat Nya kepada kak Shimah sekeluarga..aminnnn

Teringat pada anak Kak Mizah (Senior juga), si kecil yg hensem tu sakit juga..huuu ("~)  ..yen & hafiz doakan agar anak kak mizah pun cepat2 sembuh & ceria seperti dulu..aminnn..sebab bila anak dia sihat, kak mzah nampak bertenaga & segar kat opiz..

Selain anak kak mizah, ramai lagi anak2 kawan2 kitorg yg lain pun sakit demam2 dan sbgnya..memang masa ni cuaca agak x menentu..
Ya Allah Ya Tuhanku, Lindungilah kami serta ahli2 keluarga kami dari sebarang penyakit...aminnnn
Sumber :: Ruqyah Asas Pengubatan Islam
Info :: Baca Fatihah, Selawat Syifa serta Doa ni sambil memegang tempat yg sakit. InsyaAllah..

Hari ni terasa aman & tenang dalam hati. Syukran Ya Allah..
Hari ni juga ada beberapa perkara yang berlaku & sentiasa dalam fikiran ni sejak beberapa hari  :
1 - Adik Ida interview. Ida, kami berdua doakan Ida sentiasa tenang & percayalah yg Allah sentiasa memberikan yang terbaik utk mereka yg sentiasa bersyukur & berusaha..

2 - Keberangkatan Sifoo ku aka Captain Faried sekeluarga menunaikan umrah. Faried ni lah sifoo, dia lah juga kawan bertengkar di opis, dia lah salah sorg teman yang sentiasa berceramah agama pada aku..walaupun dia suka guna ayat yg agak censored bila dia marah2 (-.-), still..aku respect dia dalam byk hal..esp agama, keluarga & fahaman dia ttg tugas. Faried, ko salu kata aku buat ko riak tp yg sebenarnya mmg ko antara org2 yg aku kagumi.. Aku doakan ko sekeluarga selamat pergi, tenang dalam menjalankan ibadah, dipermudahkan segala urusan di sana & selamat kembali nanti ke Msia..Semoga Allah sentiasa melindungi kalian bertiga..aminnn

3 - Adik Iparku, Eja & Mira bakal berangkat ke Kch. Eja akan bersalin awal bulan depan, so aja-aja fighting! Abah mesti happy dapat main dgn mira si comel itu (kalau mira xlari dari abah laa..anak2 buahku semua ada masalah sket dgn lelaki kecuali bapak masing2..bagus jg sbb dorg kan perempuan..perlulah berhati2 sket)..ishh geram btol nk jmp mira..nak gigit si keding itu..haish..Semoga semuanya dipermudahkan ya eja...aminn
Adikku apez, Eja sis-in-law & miraaaa..

nilah miraaa & mak long nya
oklah...nak wat keje smpai pengsan.daaa~
 rindu mira...mira...azwa.>!! dgn azwa pun rinduuuuuu yg amat~~~
wawa~ hehehe mmuahh
Selain itu..marilah kita sama-sama memperbanyakkan selawat di pagi Jumaat yang indah ini.. InsyaAllah ada berkatnya

Thursday, May 19, 2011

Resepi Tauhu Sumbat

Memandangkan apiz dah mula complain seluar dia makin ketat lah, perut naiklah & aku pun rasa badan sendiri pun dah naik semula ala yg sgt menjadi-jadi naiknya..so utk semalam, dinner kami berdua, aku wat yg simple2 saje.. 
Tauhu Sumbat yg xsumbat

Tauhu ni dapat nama tu sbb sampai2 je pasar malam, tauhu yg ada kecik je =  xboleh nak sumbat..huhu..jadi makan mcm rojak je la jadinya.. so resepi simple hari ini..

TAUHU xSUMBAT ala yen..

ni gmbr sendiri tau..tengok meja & pinggan tu..hee ni pinggan kegemaran apiz..
Bahan2 ::

-Tauhu- 6 ketul (kecik)
-Timun - 1 biji
-Lobak - 1/2 biji
-Epal kapas - 2 biji  
aku tukarkan epal kapas sbg ganti sengkuang .lebih manis, rangup & segar (3-in-1)

utk kuah
-Segenggam kacang tanah  
(aruk dalam kuali tanpa mnyak, then asingkan kulit pastu tumbuk halus)
-2 sudu gula
-5 sudu kicap manis
kalau guna kicap pekat, 2 sudu kicap pekat, then gula kene tambah lagi 2 sudu
-setengah cawan air masak suhu bilik
-4 ulas bawang putih
-2 biji cili padi 
ikut tahap kepedasan cili..apiz xske pedas berapi, so just 2 biji je..tu pun dah too much katanya.
* saiz semua sudu yg digunakan di atas ialah  sudu besar. Mana ada yg kecik kalau dgn aku

Cara penyediaan yen::

1. Campurkan semua sekali bahan2 utk kuah KECUALI kacang..- Sila blend lumat2..

2. Keluarkan dan rasa kuah. Kepekatan & rasa terpulang pada masing2. Sebaiknya masa blend, jgn masukkan air byk2 sekali. masukkan sket2 utk adjust rasa & kepekatan yg digemari masing2.
*oh ya tips utk semua, kicap blend ni tadi, boleh digunakan utk masak mee @ kuetiaw goreng tau..sedaaaapppp

3. Kalau rasa kuah dah ok, campurkan dgn kacang yg da tumbuk td.

4. Potong timun, epal & carrot memanjang. Potong timun & epal dlm saiz sederhana, manakala carrot pula potong nipis..
utk epal  & timun, yen xske potong nipis sgt sbb xde crunchy thrill masa makan..so mcm yg korg nampak kat gambar..tebal sket dari biasa..cumanya potongan lobak nipis sket sbb lobak agak pahit kalau potong tebal..melainkan kalau guna baby carrot

5. Goreng tauhu sampai kekuningan, pastu bahagi empat jadi bentuk segitiga (potong penjuru ke penjuru), xyah tebuk2 atau potong tengah kalau tauhu kecik.. cukuplah saiz yg boleh masuk mulut..hehe

6. Last sekali..susun elok2, tuang kuah, hidang dan makan..!!

Hias2 lah sket..bila sedap mata memandang, baru sedap mulut merasa..ngehehe
alhamdulillah..apiz ske sgt..xsangka lak dia boleh makan tauhu sebanyak tu..hohoho
oh ya..nak tau epal kapas? inilah dia..
credit to google
sila abaikan oren di atas..sebenarnya xtau nama betul epal ni, tp bagi kitorg berdua..inilah epal kapas..ngeee (^-^)
rasa dia manis & berair, elok utk wat jus juga sbb xperlu nak peel kulit dah..cuci je bersih2..mcm iklan epal lak

hee sekian...Selamat Mencuba ~ (^0^)/

Wednesday, May 18, 2011

COMMENT day Wednesday

Kalau comot cakap nak wat hari ni jadi wordless wednesday...
aku nak wartakan hari ni sebagai COMMENT day aku..hahaha
maksudnya aku akan mengomen semua blog rakan2ku..hahahaha

so now, wednesday will be my officially comment day..
commenting? commentaro? hahahahaha
asal nak gelak dlm hati jek pagi ni..alhamdulillah terima kasih Allah utk psaan bahagia ini..

bersiap sedia semua rakan2 blog ..aku nak mengomentar jek hari ni..boleh? hahahaha
Boss :: ehem..azreen..keje!!..keje!!
aku :: baik...
last but not least...
The happily married uz..ngeee

gambar ni diambik masa pi anta ain balik ahad lepas..sob..sob..
wpun gmbr ni mcm hpy jek..tp kami sedey sebenarnya nk hantar ain..
but ain, ur in good hands..no te preocupes
sob sob ~ ~ we'll miss ur non stopping bird talk..huuuu

love , BroInLaw & d loving sis

Tuesday, May 3, 2011

Musim Selsema & Batuk

credit to google images
This couple of weeks been tough so far for me.
Caught fever, flu, cough & annoying period pains on the same time..

Plans for kenduri (En.Aris, my collegue's sis & Atikah), grocery shopping & jogging CANCELED due to these troublesome virus on me.. 
Im really sorry u guys..ampun!!
even to my MIL house at Sentul pun, couldnt make it due to this bad and unconsidered cough..
Morning & nite, the house is filled with...well..
of course with the sweet music of mine..(cough ,sniffing & nose-blowing)
Luckily..alhamdulillah, it didnt effect him (my dear ayg)..so i'm awfully grateful..

Anyway, great lessons learned during this period of (sniff+cough+blow)-ing..
- Bath & wash your hair (before sun rise(dawn @ subuh) & sun set(before magh))
- always get the Vicks Vapo-Rub ready near you anywhere, anytime (apply on neck+chest+back chest)
- Make sure to have Strepsils to cool down the cough (when it gets itchy & bitter)
- Drink plenty of plain waters & 100-plus
- Rest enough after taking the medicine & sleeps (if possible)
- Finish the antibiotics supplied by your Doc.

Not to mention, Bundlesss of loves & thanx to Ayg(hubby) & Ida (sis) for helping me out..& for that..I've prepared great lunch for u two great ppl..mmuahhhs thank you!! \(^0^)/
~Love always from B~
Hope you guys enjoy it..mmuaahh..(koff kof)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...