Our Wedding Path

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, August 30, 2011

Selamat Hari Raya

Salam Aidilfitri kami ungkapkan..
Maaf dipinta atas segalanya..
termakan,terminum pinta halalkan..
semoga Allah sentiasa mmberkati kalian skeluarga

::HafizAzreen


- Posted using BlogPress from my iPhone

Monday, August 8, 2011

Perbezaan Ramadhan Tahun ni

Alhamdulillah..dah 8 hari umat Islam menyambut Ramadhan..
Ramai orang tanya macamana pengalaman pertama berpuasa sebagai isteri orang..so meh aku explain pnjg lebar sket..divide pada dua masa iaitu masa bujang & dah kahwin. Masa bujang tu kira masa di KL lah ya, kalau di KCH..aktiviti dia berbeza
hmm so meh tengok perbezaan ::

Masa Bersahur
Bujang  :: 
  • Bangun pukul 5pg. 
  • Sahur pun ikut mood, biasanya awal Ramadhan bersahurlah juga..dari tengah bulan ke hujung, x sahur dah la..
  • Kalau bangun sahur, terasa sedih makan sorg2..sebab tu malas nak bangun sahur..
  • Bangun sahur pun, makan magi, biskut..yg mudah2 je..heee
  • Kalau masa cuti bendera, confirm xbangun..layan tidur sampai azan subuh.
Kahwin :: 
  • Bangun pukul 4pg, paling lewat pukul 4.30pg
  • Wajib bangun sahur setiap hari, xkira lah masa suci @ period, still kena bangun untuk prepare makanan..
  • Sekarang ni sahur ramai2 bertemankan ida & of coz suami tercinta..alhamdulillah bahagia~
  • Sahur sekarang, kena prepare yg panas2..kalau x nasi goreng, nasi berlauk, nasi lemak, mee goreng, roti tlo dsb
  • Masa period pun, still kena bangun gak..sbb kene prepare makanan juga..wuu wu cumanya alhamdulillah syukur sangat2..setakat ni, meskipun ada 2,3 hari yg x berapa sihat..masih lagi larat nak prepare makanan sahur..
Tengahari
Bujang ::
  • fikir sepanjang hari nak beli apa masa berbuka nanti
Kahwin::
  • Fikir apa nak masak petang nanti. Ye laa sekarang barang2 mahal, apatah lagi yang dijual kat Bazaar Ramadhan. Rasa xsanggup nak beli dah. Lagipun happy lagi lah kalau masak sendiri untuk juadah berbuka..lagi-lagi yang menyantapnya..suami tersayang..wuu wuu~
Masa Berbuka @ Sungkey
Bujang ::
  • Gi beli makanan kat Bazaar Ramadhan..membazir lagi sbb beli banyak dari yg sepatutnya
  • Berbuka sikit, solat maghrib. Lepas tu baru sambung makan semula.
  • Dulu, selalu berbuka di rumah Mr. Ex-BF tapi kalau penat sgt balik Ampang terus je.
Kahwin ::
  • Balik keje terus masak..heh heh jimat..biasa ida dah siapkan semua, tolong tumis & panaskan je lg..Kalau hujung minggu, baru lah semuanya di take over sendiri..
  • Wajib berbuka dulu baru solat maghrib..
Masa terawih, xde beza..kalau di Kuching, gi ramai2 dgn mama & adik beradik ke Surau Darul Uyuun
Kalau masa di KL(dlu & sekarang), solat sendiri je di rumah..lebih aman & tenang

Hujung minggu
  • Masa bujang, keluar berbuka dgn Mr Ex-BF aka Mr Hubby..buat kerja x berfaedah..dating, buang masa & membazir dgn belanja besar berbuka di luar semata nak berbuka puasa sama..
  • Masa dah kahwin, duduk rumah je & layan aktiviti di rumah je bersama suami. Aktiviti rumah lah..solat jemaah sesama, main game sama2, tengok movie sama2..alhamdulillah jimat & lebih berfaedah..alhamdulillah..
So kesimpulan ? berubahlah sikit mengikut tanggungjawab sedia ada..dah jadi isteri org..wajiblah ubah jadual mcm isteri orang..kalau week days, memang terasa penat sikit sbb siang pun bekerja..ye dak?
kalau nanti dah jadi ibu org? heww heww kena lah ubah semula jadual sebagai ibu org..harapnya Mr Suami bolehlah membantu lebih lagi untuk meringankan beban..boleh x ayg? hehe

Sekarang ni bersyukur sgt, sebab adik ida duk serumah, dia ni ringan tulang sangat2..selalunya dia da banyak tolong siapkan tugasan rumah. Dah namanya duk serumah, haruslah tolong menolong, kalau xde dia, Ramadhan ni maybe agak kelam kabut. Sahur biasanya aku yg handle..Berbuka biasanya dia yg dah sediakan..aku tolong sikit2 je..Thanx ida..kyen btol2 bersyukur dgn bantuan awak tau..huu~

Berbuka petang ni? plan dgn ida, masak ikan goreng, sambal pusuk@ikan bilis & sayur kangkung je. makan bertiga je pun, xperlu banyak2..cukuplah sekadar 2-3 lauk..alhamdulillah..Didiklah iman dengan berwasatiah..Itu yang penting..ohh jap..nak cari ABC kot..huuu mengidammm 2 hari daa..
Gulp~ Images Credit to101Cooking
*rindunya masa berbuka dengan family ramai2 di Kuching..penuh meja bila semua adik beradik ada..kecoh tunggu beduk berbunyi..gembiranya bila terkenang saat itu..tetiba teringatkan bubur pedas Sarawak~

Thursday, August 4, 2011

Berjemaah Sunat Terawih di Masjid bagi Wanita

Masjid Bandaraya Kuching
Sudah 4 hari, Ramadhan menjengah dalam kehidupan kami, 4 hari juga lah merasa nikmat bulan puasa bersama suami tercinta. Tidak dinafikan, Ramadhan merupakan salah satu bulan yang dinantikan kerana terlampau banyak faedah tanpa cagaran telah Allah janjikan buat kita semua hambaNya..Alhamdulillah.. Marilah kita perbanyakkanlah amalan samada sunat mahupun wajib sepanjang Bulan Barakah ini. Insya Allah

Hari ni nak berbicara tentang Solat Jemaah di Masjid. Kalau dah bulan puasa ni, dah tentu kita berebut-rebut ke Masjid untuk mengerjakan Solat Sunat Terawih..Dalam setahun, hanya sebulan kita berpeluang untuk mengerjakannya..apatah lagi kalau memperolehi kesempatan berjemaah di Masjid..Alhamdulillah..Inilah yang dinamakan rezeki-rezeki Allah kurniakan tanpa kita sedari.

Tak Percaya..? Fikirkanlah sejenak..kiranya Allah tidak permudahkan urusan, disempitkan pula masa dan tidak pula kita dikurniakan daya tenaga untuk bersolat jemaah/sendirian setelah seharian berpuasa..mampukah kita mengerjakannya? Sahabat-sahabatku, bersyukurlah pada Allah atas kesemua rezeki ini..Percayalah bahawa semua yg terjadi adalah kehendak Allah SWT & sebab musabab semua kejadian hanya Allah sahaja yang Maha Mengetahui..
Sesungguhnya keadaan-Nya apabila Dia menghendaki sesuatu hanyalah berkata kepadanya: “Jadilah!” maka terjadilah ia.” 
(Surah Yassin : 82)
Kepada yang tidak berkesempatan untuk berjemaah di Masjid pula, tak mengapa. Mungkin ada rahmah disebaliknya, uruskanlah tanggungjawab-tanggungjawab lain, kesemuanya masih lagi menghimpunkan pahala. Sedangkan Rasulullah juga pernah bersolat sunat terawih di rumah. Tidak pula ia diwajibkan untuk kita kerjakan di Masjid. Maka, dirikanlah solat, lakukanlah ibadah mengikut kemampuan & keupayaan serta kelapangan masing-masing..

Tak perlu dipersoalkan berapa tinggi/rendahnya tingkat ganjaran jika hanya bersolat di rumah..terpulang kepada Yang Maha Kuasa untuk menentukannya..Fahami & percayalah..walau sebiji zarah usaha kita ke arah kebaikkan(meskipun hanya dengan niat), InsyaAllah..tidak pernah satu pun terlepas dari pengetahuanNya..Allahu Akbar..

Berbalik kepada topik asal kita iaitu solat jemaah sunat terawih di Masjid untuk para wanita. Seperti yang dinyatakan oleh Ibnu Umar r.a., yang berbunyi ::
Rasulullah S.A.W. bersabda::
Janganlah kamu menegah para wanita keluar ke masjid-masjid, dan (sedangkan) rumah-rumah mereka lebih baik bagi mereka.
(HR Ahmad & Abu Daud)
Berikut merupakan hadis umum yang menggalakkan kita, para wanita, utk turun beramai-ramai ke Masjid bagi mengerjakan solat secara jemaah tidak mengira mana-mana waktu solat sekalipun. Sehinggakan para suami turut ditegah dari melarang kita ke Masjid atas niat bersolat jemaah meskipun solat di rumah itu lebih baik utk kita (para wanita)
..akan tetapi..
 
haruslah kita sama-sama beringat bahawa pemergian kita ke Masjid untuk bersolat itu DILARANG keras oleh Rasulullah S.A.W sekiranya kita (para wanita) memakai wangi-wangian..  
Riwayat Abu Hurairah r.a., yang berbunyi ::

Rasulullah S.A.W. bersabda::
Mana-mana wanita yang memakai dupa (wangian) maka janganlah dia menghadiri sembahyang Isyak bersama kami. 
(HR Muslim, Abu Daud & Al-NasaI) 
 &
Rasulullah S.A.W. bersabda::
Janganlah kamu menegah wanita-wanitamu pergi ke masjid Allah. Dan hendaklah mereka keluar ke masjid tidak memakai bau-bauan.  
(HR Ahmad dan Abu Daud)

Oleh yang demikian, sama-samalah kita menghindari apa yang patut dalam usaha meraih pelbagai ganjaran istimewa yg Allah janjikan sepanjang Ramadhan Al Mubarak ya..InsyaAllah

Pagi tadi terdetik di hati, betapa banyaknya rezeki Allah telah berikan kepada kami suami isteri, secara peribadi mahupun ketika telah berdua tetapi Allah tidak pernah mengharapkan apa-apa sebagai balasan..
Ampunkanlah dosa hambaMu yang terlampau banyak meminta ini & Sesungguhnya kami bersyukur ya Allah atas segala rahmat & rezeki-rezeki yang telah Engkau berikan selama ini..aminn
~ Salam Ramadhan & Selamat Beramal ~


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...