Our Wedding Path

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, October 4, 2012

Happy Birthday Sayang..!!

Assalammualaikum..

Last week ulang tahun hari lahir hubby tercinta..Memandangkan ianya jatuh pada hari bekerja..so agak susah hati nak buat special tang part mana..dgn penatnya..dgn xberapa sihatnya lagi..dgn masa balik kerja nya lagi..sampai umah pun dah nak masuk magh..

Masa meeting pagi Jumaat tu, terdetik dalam hati "kali ni..nak lah buat special sket.." ..since kali ni baru boleh sambut ketika mmg hanya berdua..Surprise yg tahun2 sebelum ni..samada semuanya tak menjadi / tak terasa seprais. Teringat pulak sambutan2 bday dia yg lepas2..

Masa Study :
1 - Tersilap Tarikh
terawal sehari..huu~..siap da plan dgn Nasir lagi (kawan hubby di UPM)..minta dorg buatkan surprise utk dia di dorm..belikan kek..member2 dah siap berbaris ramai2 luar bilik dia..kek dah siap pasang lilin lagi..
ketuk pintu..dia buka..lagu bday pun berkumandang sampai habess TAPI..
semua tercengang bila dia announce bday dia LUSA..huhu..apa nak buat..kek dah smpai..sambut je lah awal..heee
2 - Poket kering  
biasalah student..nk makan hari biasa pun ikat perut..apatah lg nak sambut havoc2..wish2 je laaaa..paling best pun McD lah kot..

Masa Baru Kerja :
1- Bayar taxi midnight price
Punyalah konon nak seprais sangat..sanggup nak taxi pukul 11.45..amek taxi dari ampang sampai sentul..berdebar2 sbb jarang keluar tengah2 malam..naik taxi..haduss..tp ku gagahkan jua hati..sampai2 je mamat bernama apiz itu sedang tidur lena..yg sambut kek nya..abah dia..huu~ tinggalkan je lah kek tu dgn abah..xsampai hati nak suruh kejutkan dia..
2 - Upgrade sket tmpt dine
Masa ni, dah guna duit sendiri. suka hati lah nk makan apa..bukan duit pinjaman, bukan juga duit parent..so senang hati sket nak dine kat mana2..tapi belanja masih berhemah..sebab masa mula2 kerja..kerja sambilan & kontrak..banyak benda kena ambil kira..dari segi prep utk interview2, nak beli tiket balik Kuching & mcm2 lah lagi..tapi utk bday..boleh lah upgrade restaurant ke Secret Recipe dah..alhamdulillah

Dah kawen ni..
1- Tahun lepas..masa konvo adik ain & ida..kita sibuk dgn prep diorg nak convo..adik2 sempat pula shopping hadiahkan dia tshirt..thanks ain ida n acu..sweet sgt..hadiah dari gue? seluar jeans je..dah kawen2 ni..hadiah tu biarlah yg boleh diguna selalu..tapi tang makanannya..order pza..plan cantik dah dgn klong & adik2 tapi terkantoi plak dgn abg pza hut tu masih depan umah masa kitorg berdua balik keje..aduss..abg tu sapai lewat..urghhhh ..terus x seprais..

So tahun ni..since hanya berdua..plan pun last minute..Candle Lite Dinner..
Since dia xsuka nak express perasaan depan org ramai..better buat kat rumah je..simple..jimat..& yg paling penting..mood ROMANTIK..kui kui kui..

kebetulan dia keluar pi bayar bil..since hjg mgu dah xde kat KL..tu part of his bday celeb too but yg tu xleh dirahsiakanlah..sbb dia nk kena apply cuti lagi..minta dia belikan sekali 7-up lime..fav kitorg masa ni..
sebelum dia keluar, pura2 iron baju lah apa lah..dia keluar je..kelam kabut arrange meja, grab candle holder, pasu bunga rose & order dominos..haha.. pza sokmo..nak wak guane..itu je hok ado delivery..btol ke bahasa tganu aku nih..ke salah? ampunn..

nampak x kelopak bunga ros yg ditabur? huhuhu
 Dalam hati berdoa je..mudahan Dominos Guy sampai dlu..xmo lah terkantoi mcm tahun lepas..dah siap deal dah dgn adik dominos tu..masa dia nak confirmkan alamat rumah, siap minta dia hantar cepat2 lg..bgtau kat dia "akak nk buat seprais utk hubby akak ni..klu adik boleh hantar skrg, bagus sgt dah..dia keluar ni.." adik tu pun jawab dgn bsemangatnya.."Seprais? ok..ok..saya dtg skrg juga.."hahaa..thnks adik..nasib baik adik yg dtg dlu...alhamdulillah..tq sooo much!!..not to mention kitorg pass-receive pza & all di celah2 grill pintu je since kunci spare dgn klong..n apiz da bawa kunci asal..hehe..sorry ye adik pza..
suasana romantik..
Sebenarnya rumah bersepah ni..tp sebabkan cahaya lilin malap..so..nampak anggun je lah suasana tu kan..? hahaha..sila tertipu..
ayam panggang & onion ring je.xnak serve pza lagi..takut sejuk
Masa ni debar2 lak tgu dia..kali ni cake takde..sbb cake bday klong pun xhabes lagi..& hubby not into cake..so xperlu cake pun xpe..hehe..dengar je dia bagi salam..cepat2 sembunyi dalam bilik..
Dia terkejut tengok rumah gelap gelita..bila masuk..nampak cahaya lilin..so.. xyah teka lah apa jadi selanjutnya..yang penting..
hati berbunga indah melihat senyuman yang tidak lekang di wajah suami tercinta..muah muah..
b loves u owez..!!

Alhamdulillah..SUCCESS..!!

Tuesday, September 4, 2012

..Dream of U..

Assalammualaikum wbt

Semalam selesai je dengan rutin harian..terus menjenguk ke alam mimpi..
Sedar-sedar je, dua ekor ular tedung hitam berkilat sedang membelit kaki & tangan.
Yg besar di tangan, yg kecil di kaki.

credit to google
Yang besar da siap nganga mulut dah..hissing non-stop..
jantung ni berdegup pantas,
tangan kiri deras menyambar leher keras mengembang milik sang selar..
sedaya upaya menjauhkan si hitam kilat dari wajah dan kepala..
peluh mencurah-curah..
hampir 10minit cuba menghalang, tangan kiri semakin lemah untuk mengekalkan jarak dgn taring besar berbisa..ditambah dgn semangat yg kian lemah melihat pemandangan yg menggerunkan di depan mata..sebijik mcm dalam gambar kat bawah ni haa..bezanya cuma gambar ni dari posisi tepi, semalam dari posisi hadapan


credit to google
Di saat hampir tewas dengan belitan dan tenaga si pembelit, tiba-tiba sepasang tangan milik abah tersayang, mencengkam leher si ular, menghentakkan kepala ular ke lantai & melemparkannya sejauh mungkin..
 
Aku terjaga dengan istighfar..ntah berapa kali ku sebut..
kemudiannya, meludah ke kiri(tanpa air liur)..
toleh ke kanan, ku harap abah tersayang di situ
tapi yg ada hanya suami tercinta yg masih lena..
Air mata mengalir..dan ntah bila..terlena semula tanpa mimpi sehingga subuh..
 
Pagi ni, perasaan rindu pada abah dah tidak terbendung..
air mata rindu je yg mengalir..
Walaupun dalam mimpi, dia masih menjadi pelindung..
tetap lagi hadir untuk menyelamatkan aku, meskipun hanya dalam mimpi..

" Thank you abah..i love u so much.. "
Sampai opis, baru terfikir..apakah makna dibelit ular tedung hitam..sebab sedari mimpi, yang terbayang hanya hadirnya abah,  kepantasan & kekuatan abah dlm cubaan  menyelamatkan aku..terlupa terus dgn makna mimpi ngeri...
abah dan mia
Abah, 
semoga Allah sentiasa melindungi abah sepertimana abah melindungi yen..
semoga Allah sentiasa merahmati abah, membahagiakan abah, tenangkan abah, ceriakan abah..
semoga Allah menyayangi abah sepertimana abah menyayangi yen sejak kecil..
Kasih sayangmu yg ikhlas, suci..dan oleh kerana itu, yen harapkan redha & rahmat Allah sentiasa berpanjangan untuk abah..
aminnn ya rabbal alamin...



Wassalam

Friday, July 27, 2012

Burma Berdarah di Bulan Ramadhan ("~)

Assalammualaikum & good day to everyone.

You maybe are thinking about what to cook, or what to be bought at Bazaar Ramadhan for breaking fast this evening..
BUT have you ever considered what is on the thought of our Burmese Muslim's family this very minute?  Shivering, hungry, frighten and maybe bleeding...

This is NO sarcasm entry..
NO discrimination against religious entry either..
NOT even close..

This entry is written, intentionally to beg all of u to spare your seconds or if you're kind enough, minutes to..

PRAY for their safety.
                             PRAY
for their lives..
PRAY for the little one..
PRAY for these syahid muslim..

Please..if u believe in Allah..InsyaAllah..your doa's count.
 We have faith, we have Allah..
You know that only Allah can change someone's heart,
someone's judgement and maybe that someone, 

might be the one that's in position, that will be able to help them..
please..they need our doa..

Time is gold, so make it count..lets pray for them..

Happy Fasting everyone..Wassalam


**be careful searching on net.
There were piles of misleading picture (which is fake)
BUT
 it doesn't mean there is no muslim being killed in Burma. Wallahu'alam..

Source to read :

1. http://www.nation.com.pk/pakistan-news-newspaper-daily-english-online/international/23-Jul-2012/world-silent-as-muslim-massacre-goes-on-in-myanmar

2. http://abna.ir/data.asp?lang=3&Id=330990





Friday, May 25, 2012

Phone Call with Mia

Semalam call mama sebab rindu yg amat pada bonda tersayang di Kuching..
Mama demam.. sob sob..rasa nak teleport terus ke mama masa tu.. ;( 

bila mama batuk sampai susah nk cakap..mama pass fon pada mia(my niece),borak2..sampai one part nih..

Mia :: Mak Yen, beli lah tiket..
Me  :: Bli tiket pe mia?
Mia :: Bli tiket balik sini.. Jumpa mia dengan nenek
Me  :: InsyaAllah..nanti mak yen balik..
Ayah Apiz :: Mia, kalau kitorg balik, mia nak jumpa siapa? ayah apiz ke mak yen?
Mia  :: ......
5 seconds later...
Mia  :: AYAH APIZ..!! (excited shout..!! what the..??!@#$%^)
How dare u mia..!! suruh mak yen beli tiket..tapi nak jumpa ayah apiz..
..
...
.....
budak2..layan je lah perangainya..
dont worry mia..mak yen xkecik hati pon..haha 
mak yen rindu mia..mia jaga nenek & atok eh? sayang mia~ 



Mia busuk!!

Wednesday, May 16, 2012

Export / import large database using command prompt

Hi..Assalammualaikum...

Being away toooo long from updating the blog.

Thou i might have a few issues to arise, but the most important thing currently is to post this simple command line (yet always being forgotten...by sapa? Forgotten by me laa.haish!)

There are times when you try to export / import large files of mysql by using the usual import export colourful function features, and the errors pop mentioning the file is too large and bla..bla..bla..

So, please step back to the manual way.

Instead of trying to change the
my.ini files (mysql), php.ini files, config.php.inc files..pleaseeee DO NOT DISTURB those files..BUT If ur smart, still want to change it, do some backup beforehand.(just in case)—still a reminder for me too

USE COMMAND PROMPT...old, classic way..and yet powerful..
No partial import..altogether..JUST DUMP..!

To export / to dump large db
mysqldump -u username -p databasename > filename.sql to export
export

To Import large db
mysql -u username -p databasename < filename.sql

import
Bear in mind, this must been done together. If you dump the db by using the 1st command prompt line, then use the 2nd to import it.

No interference by using interface button colourful import/export button. Arachhi?

Cakap korea la plak..hahaha..

rindunya nk tgk cite korea..wuu wuu~ tapi masa tidak mengizinkan..ops..ehem..english only for this entry.

**the executable files shall be used only on bin environment.(as shown above)

Thats it for today..Have a nice day everyone...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...